Almette

Tarte Tatin czyli odwrócona tarta z jabłkami

Czas przygotowania 30 min

Porcja dla 2 osób

David

Kto jeszcze nie jadł słynnej francuskiej Tarty Tatin niech szybko jej spróbuje! Karmelizowane jabłka pieczone pod kruchym ciastem, podane jeszcze na ciepło z lodami lub creme fraiche, to wymarzony deser.

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Francja
Francja

Przepis ten nosi nazwisko dwóch sióstr, które kiedyś posiadały małą, przytulną oberżę, gdzieś na południu od Paryża. Historia mówi że pewnego dnia, w euforii i roztargnieniu, jedna z sióstr chcąc upiec klasyczną szarlotkę upiekła same jabłka.

Zauważyła błąd i chcąc szybko go naprawić ułożyła płat ciasta na upieczone jabłka. Po wyciągnięciu blachy z piekarnika, zawstydzona dobiegła do jadalni pełnej gości i położyła odwrócone ciasto na stole. Goście, co prawda zdziwieni, szybko zaczęli zajadać się nieudanym wypiekiem, który szybko stał się „gwiazdą” wieczoru. Pocztą pantoflową przepis na odwrócone ciasto dotarł do znanego krytyka kulinarnego, który po rozmowie z siostrami Tatin, zaproponował nazwać wypiek „Tarte Tatin”.
Wiecie, co jest najlepsze? Wystarczy parę składników i 30 minut by delektować się pyszną Tarte Tatin.

Składniki

  • okrągła foremka o średnicy 20 cm
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 5 dużych jabłek
  • 100 g białego cukru
  • 50 g solonego masła
  • 1 opakowanie serka Almette jogurtowego
  • szczypta cynamonu
Drukuj przepis

Przepis

  1. Obieramy i kroimy jabłka w ćwiartki.
  2. Na patelni rozpuszczamy cukier gotując go tak długo, aż zrobi się karmel.
  3. Następnie dodajemy do niego masło i mieszamy by składniki się połączyły.
  4. Do karmelu dodajemy pokrojone jabłka i dusimy je przez kilka minut.
  5. Karmel przelewamy do foremki.
  6. Układamy ćwiartki jabłek płaską stroną do dna foremki.
  7. Ciasto francuskie układamy na jabłkach i szczelnie zamykamy jego brzegi.
  8. Pieczemy ok 30 minut lub do momentu, kiedy ciasto się ładnie zarumieni.
  9. W międzyczasie mieszamy serek Almette ze szczyptą cynamonu.
  10. Wyciągamy tartę z piekarnika i odstawiamy na 5 minut by wystygła.
  11. Delikatnie ją odwracamy, kroimy na kawałki i na ciepłe jabłka kładziemy po jednej łyżce serka.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: