Almette

Kanapka Cieszyńska z szynką

Czas przygotowania 10 min

Porcja dla 2 osób

David

Mój pierwszy wyjazd na Śląsk zostanie mi długo w pamięci! Gotowałem z lokalnym kołem gospodyni wiejskich, jadłem pyszne śląskie potrawy, poznałem fajnych i bardzo ciekawych ludzi i prowadziłem warsztaty kulinarne dla miłośników gotowania.

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Śląsk
Śląsk

Jakiś czas temu byłem na Śląsku, gdzie przez kilka dni prowadziłem warsztaty kulinarne. Na szczęście miałem jeden dzień wolny, który poświęciłem na odkrycie tego fascynującego regionu. Trafiłem na bardzo sympatycznych ludzi, którzy zajmują się promocją regionu pod kątem kulturalnym i kulinarnym. Dzięki nim, próbowałem wielu potraw śląskich, obserwowałem jak Panie z koła gospodyń wiejskich starannie przygotowały potrawy lokalne i miałem nawet okazję z nimi wspólnie coś ugotować!To był bardzo pozytywny dzień, pełen emocji i nowych odkryć. Okazja na poznanie z bliska lokalnych tradycji i zwyczajów.

W drodze powrotnej do Warszawy zatrzymałem się w Katowicach. Przypadkowo trafiłem na budkę w której można było kupić kanapki. Przy niej kolejka. Podchodzę i pytam co się tutaj sprzedaje. Dowiedziałem się że są to kanapki Cieszyńskie i mają je w trzech odsłonach: ze śledziem, szynką i wegetariańską. Kupiłem kanapkę z szynką. Pieczywo był chrupkie, świeżo upieczone, do tego kilka cienkich plasterków pysznej gotowanej szynki, jajko na twardo pokrojone na cienkie plasterki, kawałeczek papryki czerwonej, ogórek kiszony i posiekana nać pietruszki. Prosta i super smaczna
Zdecydowanie gorąco polecam zwiedzanie Śląska. Jest tu wiele do odkrycia i smacznych potraw do zjedzenia a Ślązacy są bardzo uprzejmi, otwarci i uśmiechnięci.

Składniki

Almette z rzodkiewkami
  • 2 bułki pszenne
  • 1 serek Almette z rzodkiewkami
  • kilka plasterków gotowanej szynki
  • jajko na twardo
  • kilka plasterków czerwonej papryki
  • 1 ogórek kiszony
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
Drukuj przepis

Przepis

  1. Przekrój bułki wzdłuż na pół.
  2. Posmaruj jedną połówka serkiem Almette z rzodkiewkami.
  3. Pokrój jajko na kilka plasterków.
  4. Pokrój ogórek na cienkie plasterki.
  5. Na jednej połówce bułki ułóż dwa plastry szynki, po 2-3 plasterki jajka, czerwoną paprykę i ogórek kiszony.
  6. Posyp posiekaną natką pietruszki, zjedz od razu!

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: