Almette

Grzyby z grilla i puree z podwędzonych ziemniaków z serkiem Almette ze szczypiorkiem i cebulą

Czas przygotowania 30 min

Porcja dla 2 osób

David

W tym daniu serek Almette świetnie podkreśla smak ziemniaków lekko podwędzonych na grillu, koniecznie wypróbuj przepis!

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

Almette ze szczypiorkiem i cebulą
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 serek Almette ze szczypiorkiem i cebulą
  • 2 portobello
  • 6 boczniaków
  • Kilka listków szczawiu
  • 4 szt. zielonych szparagów
  • Pół cytryny
  • Oliwa z oliwek
  • Łyżka suszonych ziół prowansalskich
  • Łyżka jałowca
  • Natka pietruszki
  • Sól
Drukuj przepis

Przepis

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj, aż będą miękkie.
  2. Odsącz i odstaw na kilka minut.
  3. Portobello i boczniaki dopraw solą i polej oliwą.
  4. Grilluj z obu stron kilka minut.
  5. Zdejmij grzyby z grilla i wrzuć do jeszcze gorącego żaru suszone przyprawy.
  6. Od razu połóż ziemniaki na grillu i podwędź je kilka minut.
  7. Zdejmij ziemniaki i od razu rozgnieć je widelcem w misce.
  8. Wymieszaj rozgniecione ziemniaki z serkiem Almette, aż do kremowej konsystencji.
  9. Dodaj posiekane liście szczawiu i wymieszaj.
  10. Grzyby pokrój w kawałki.
  11. Szparagi pokrój w cienkie wstążki za pomocą obieraczki do warzyw.
  12. Skrop je sokiem z cytryny i dopraw solą do smaku.
  13. Na talerzu ułóż porcję puree, następnie dodaj grzyby i na wierzch wstążki szparagów.
  14. Udekoruj natką pietruszki.

Użyj odmiany ziemniaków, które świetnie nadają się do puree.

Podwędzanie możesz zrobić również w warunkach domowych. Wystarczy ułożyć na dnie garnka (bez dodatku tłuszczu) suszone przyprawy i je zapalić ogniem, kiedy tylko zaczną się dymić, sitko lub durszlak z ziemniakami połóż na garnku, przykryj i czekaj kilka minut, aż skończy się dymić.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: