Almette

Kakaowo cynamonowy tort z wiśniami i pomarańczami

Czas przygotowania 120 min

Porcja dla 10 osób

Asia

Wygląda królewsko, smakuje niebiańsko - piętrowy tort kakaowy robi wrażenie!

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • Na 2 biszkopty (tortownica o średnicy 18 cm)
  • 8 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 80 g kakao
  • kubek słodkiej herbaty z cukrem
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego
  • 200 g konfitury wiśniowej
  • 2 pomarańcze
  • 4 serki Almette śmietankowe
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki kardamonu
  • pół łyżeczki pasty z wanilii (lub cukier z prawdziwą wanilią)
Drukuj przepis

Przepis

Sekretem takiego tortu jest doskonały biszkopt, a nawet biszkopty dwa. Upiekłam więc dwa biszkopty, porządnie je nasączyłam i przełożyłam kremem. Kremem doskonałym, bo składającym się z serków Almette i … korzennych przypraw. Tak właśnie pachnie grudzień. Taki tort możecie podać i na świąteczny stół i na urodziny.

  1. Pieczemy 2 biszkopty.
  2. Aby upiec 1 biszkopt kakaowy myjemy i wycieramy 4 jajka.
  3. Oddzielamy białka od żółtek.
  4. Białka ubijamy na sztywną pianę dodając partiami cukier (3/4 szklanki).
  5. Kiedy cukier rozpuści się, a piana z białek będzie sztywna i lśniąca, dodajemy żółtka.
  6. Miksujemy całość, wyłączamy mikser.
  7. Do tak przygotowanej piany partiami dodajemy przesianą mąkę i kakao (100 g mąki i 40 g kakao).
  8. Bardzo delikatnie mieszamy całość - dosłownie kilka ruchów do połączenia się masy.
  9. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni.
  10. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia (BOKÓW NIE SMARUJEMY NICZYM).
  11. Masę wylewamy do tortownicy - biszkopt pieczemy 40 minut.
  12. Po tym czasie wyjmujemy go z piekarnika i rzucamy nim o blat, a następnie pozostawiamy do wystygnięcia.
  13. Dokładnie tak samo pieczemy drugi biszkopt.
  14. W tym czasie parzymy kubek herbaty, słodzimy ją do smaku, studzimy i dolewamy likier pomarańczowy.
  15. Ubijamy śmietankę na sztywno, dodajemy pod koniec cukier puder.
  16. Do ubitej śmietanki dodajemy po łyżce serka Almette oraz przyprawy.
  17. Gotową masę chowamy do lodówki.
  18. Pomarańcze obieramy i filetujemy - usuwamy białe błonki (trzymamy w miseczce).
  19. Gotowe, ostudzone biszkopty kroimy na dwa okręgi każdy (w sumie musimy mieć 4 koła biszkoptowe).
  20. Masę serkową przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
  21. Spód (pierwszy biszkopt) nasączamy herbatą. Nakładamy konfiturę z wiśni, wyciskamy ozdobne wzroki z masy serkowej i dodajemy kilka filetów pomarańczy.
  22. Nakładamy kolejny biszkopt - ponownie go nasączamy, nakładamy konfiturę z wiśni, masę serkową, pomarańcze i ponawiamy czynność.
  23. Tak robimy z każdym biszkoptowym blatem.
  24. Ostatni, górny blat znowu nasączamy herbatą, nakładamy konfiturę z wiśni, masę serkową i pomarańcze.
  25. Tak przygotowany tort przechowujemy w lodówce.

Biszkopt można nasączyć słodką herbatą

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: