Almette

Kwaśnica na jagnięcinie

Czas przygotowania 90 min

Porcja dla 4 osób

David

Kwaśnica to zupa popularna na Podhalu. Można ją przygotować na bazie wieprzowiny i/lub jagnięciny/baraniny. Rozgrzewająca i syta, idealna na zimowe dni po powrocie z nart czy kuligu.

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

Almette z ziołami
  • Kwaśnica:
  • 0,8 kg żeberek jagnięcych
  • 1,5-2 litrów wody
  • 3 liście laurowe
  • łyżkę ziela angielskiego
  • łyżkę ziarna czarnego pieprzu
  • łyżeczkę kminku
  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • Moskole:
  • 1 kg ugotowanych i ostudzonych ziemniaków w mundurkach
  • 1,5 kubka mąki pszennej
  • 1 jajko (opcjonalnie)
  • sól do smaku
  • 1 serek Almette z ziołami
Drukuj przepis

Przepis

Kwaśnica łączy ze sobą intensywny wywar mięsny z przyjemnym kwaskowatym smakiem kapusty. Kojarzy się z wycieczkami na Podhale i można ją zjeść w niemal każdej restauracji. Nie wymaga dużo pracy, ważne jednak, by przygotować ją na bazie świeżych i jakościowych składników.

W moim przepisie przygotowana jest na żeberkach jagnięcych, ale możesz też użyć żeberek wieprzowych, świeżych i wędzonych dla głębszego smaku. W wersji wege przygotuj wywar warzywny z dodatkiem wędzonych śliwek i dużej ilości przypraw.

Kwaśnicę można zjeść z ziemniakami albo, jak w mojej wersji, z dodatkiem „moskoli”, czyli góralskich placków przygotowanych na bazie ugotowanych ziemniaków, mąki i soli. Tradycyjnie wypiekane były na kuchennej blasze. W domu możesz je smażyć na patelni, albo upiec w piekarniku.

  1. Do garnka z wodą włóż żeberka z jagnięciny i zagotuj wodę.
  2. Następnie dokładnie odszumuj, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i kminek. Wywar gotuj przez 45-60 min.
  3. Odciśnij lekko kapustę kiszoną i grubo posiekaj. Ząbki czosnku lekko zgnieć.
  4. Dodaj posiekaną kapustę i ząbki czosnku do garnka, wymieszaj i gotuj ok. 30 min.
  5. Po tym czasie dopraw do smaku solą i pieprzem.
  6. Zrób moskole. Ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki wymieszaj z mąką, solą i ewentualnie z jajkiem (opcjonalnie).
  7. Ugniataj szybko, następnie uformuj placki o grubości ok. 2 cm.
  8. Smaż na rozgrzanej patelni bez tłuszczu na złoty kolor, odwracając je kilka razy.
  9. Jeszcze ciepłe moskole posmaruj serkiem Almette z ziołami i podaj je z kwaśnicą.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: