Almette

Kaszotto z burakiem i Almette

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 2 osób

Asia

Kolor tego kaszotto hipnotyzuje i sprawia, że robi się nam cieplej. Rubinowy kolor, smak i zapach buraka wspaniale współgra z nadchodzącą jesienią.

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 180 g pęczaku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 2 szalotki
  • 2 buraki
  • 0,5 l bulionu
  • 2 serki Almette z chrzanem
Drukuj przepis

Przepis

Chociaż za oknem jeszcze letnie słońce, powolutku szykujemy się do jesieni. Stawiamy na rozgrzewające potrawy. Kaszotto z burakiem nie dość, że pięknie wygląda to jeszcze jest po prostu pyszne i zdrowe. Almette z chrzanem obłędnie pasuje do tego dania. Zresztą nie od dziś wiadomo, że chrzan + burak = wielka miłość.

  1. Szalotkę kroimy w drobną kostkę.
  2. Bulion nastawiamy w garnku na malutkim ogniu - powinien być cały czas gorący.
  3. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz - oliwę i masło.
  4. Smażymy szalotkę na lekko złoty kolor.
  5. Do szalotki wsypujemy porcję pęczaku.
  6. Pęczak mieszamy. Każde ziarno kaszy powinno pokryć się tłuszczem. Powinno być też przeźroczyste.
  7. Dodajemy pokrojone w małą kostkę obrane buraki.
  8. Na patelnię wlewamy chochlę bulionu - cały czas mieszamy kaszę.
  9. Kiedy kasza wchłonie bulion, dolewamy kolejną porcję i znowu mieszamy całość.
  10. Robimy tak cały czas aż kasza będzie al dente - zajmie to około 20 minut.
  11. Kończymy kaszotto w momencie kiedy kasza będzie al dente, a na patelni będzie kasza i odrobina bulionu.
  12. To właśnie teraz dodajemy serek Almette chrzanowy.
  13. Mieszamy całość i od razu wykładamy na talerze.
  14. Na talerzu każdą porcję dekorujemy łyżką serka Almette.

Aby przygotować kaszotto, nie musisz specjalnie gotować bulionu. Możesz kupić gotowy, ekologiczny bulion w słoiczku lub kostce :)

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: