Almette

Jesienna owsianka

Czas przygotowania 20 min

Porcja dla 2 osób

Asia

Owsianka to super pomysł na zdrowe śniadanie. Mam na nią swój ukochany sposób. Dzięki moim radom przygotujecie kremową owsiankę, która smakuje jak deser.

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 1 serek Almette śmietankowy
  • 60 g płatków owsianych
  • 400 ml wody
  • 2 łyżki miodu
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 6 śliwek
  • pół gruszki
  • pół jabłuszka
  • śliwki
  • gruszka - do dekoracji
Drukuj przepis

Przepis

Moją ukochaną owsiankę zawsze robię na wodzie. I zawsze dodaję do niej mnóstwo owoców. Dzięki sezonowym owocom owsianka nabiera wyjątkowego charakteru. Tym razem czas na jesienne smaki – śliwki, gruszki i cynamon. Serek Almette sprawia, że owsianka staje się kapitalnie aksamitna. I smakuje obłędnie 🙂

  1. Owoce kroimy w małą kostkę.
  2. Płatki wkładamy do garnka i zalewamy wodą.
  3. Dodajemy owoce i cynamon.
  4. Całość gotujemy ok 15 minut na malutkim gazie stale mieszając.
  5. Tak przygotowaną owsiankę przekładamy do misek.
  6. Do każdej porcji dodajemy łyżkę serka Almette - mieszamy aby się rozpuścił.
  7. Dodajemy miód oraz pozostałe owoce.

Do owsianki (podczas gotowania) można dodać pół kubka mrożonych, ulubionych owoców (truskawek, jagód, malin, jeżyn).

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: