Almette

Tapas z szynką Serrano, pieczoną papryką i serkiem Almette śmietankowym

Czas przygotowania 20 min

Porcja dla 2 osób

David

W Polsce tapas nie mamy, ale za to mamy kanapki, tartaletki, przekąski, żołnierzyki i małe co nieco. W tym przepisie połączymy Hiszpanię z Polską tworząc smaczny i zgrany duet.

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Hiszpania
Hiszpania

Tapasy są tak popularne w Hiszpanii, że na stałe wpisały się w jej krajobraz kulinarny. Hiszpani chętnie używają zwrotu “ir de tapas”, co można przetłumaczyć: „chodźmy na tapas”. Codziennie spotykają się i chodzą do tapas barów. Miałem okazję skorzystać z „ir de tapas” podczas ostatniej mojej wizyty w San Sebastian – to zdecydowanie jeden z najlepszych kierunków na turystykę gastronomiczną w Hiszpani. Musicie odwiedzić to miejsce.

Zwyczaj jest taki, że wchodzimy do tapas baru, zamawiamy kilka kanapek, jemy, płacimy i idziemy dalej, po kolejne przysmaki. Jest to rodzaj atrakcji i nie tylko turystycznej! W San Sebastian od godziny 18:00 – wcześniej wszyscy są „na sieście” – otwierają się małe kawiarnie, gdzie podawane są świeże tapasy z owocami morza, mięsem i warzywami. Zjadane są w ekspresowym tempie przez lokalsów. Tapas najlepiej jest popijać lokalnym, orzeźwiającym, baskijskim cydrem lub świeżym, białym, winem. Po zjedzeniu, ruszamy dalej w poszukiwaniu lokalnych smaków urokliwymi uliczkami San Sebastian.

Składniki

Almette śmietankowy
  • 1 bagietka lub ciabatta pokrojona w cienkie kromki
  • 1 serek Almette śmietankowy
  • szczypta suszonej, wędzonej papryki
  • 1 pieczona czerwona papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 8 plastrów szynki dojrzewającej Serrano
  • świeży tymianek
  • sól
  • pieprz
Drukuj przepis

Przepis

  1. Bagietkę lub ciabattę kroimy na cienkie kromki.
  2. Grillujemy je.
  3. Każdą grillowaną kromkę nacieramy czosnkiem.
  4. Serek śmietankowy mieszamy z jedną łyżką oliwy z oliwek, wędzoną papryką, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  5. Z czerwonej papryki ściągamy skórkę i kroimy paprykę w paski.
  6. Smarujemy każdą kromkę serkiem, układamy warstwowo plastry szynki Serrano i paski papryki.
  7. Przed podaniem skrapiamy oliwą z oliwek i dodajemy świeży tymianek.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: