Almette

Kanapka ze szparagami i jajkiem w koszulce

Czas przygotowania 20 min

Porcja dla 2 osób

Asia

Rozpoczął się właśnie cudowny, szparagowy czas. Korzystajcie z niego i jedzcie szparagi codziennie!

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 2 duże kromki ciemnego, wiejskiego chleba
  • 1 serek Almette z rzotkiewkami
  • 4 szparagi
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 jajka
  • 2 łyżki octu
  • sól, pieprz
  • ulubione zioła
Drukuj przepis

Przepis

Dobry, wiejski, ciemny chleb, puszysty serek Almette, wyjątkowe szparagi i pyszne jajko z rozpływającym się żółtkiem – te smaki chciałabym Wam dziś przekazać w tym przepisie ☺

  1. Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końce.
  2. Jeśli szparagi są grube, cieniutko obieramy je ze skórki.
  3. Rozgrzewamy oliwę na patelni, wrzucamy szparagi, doprawiamy je solą.
  4. Smażymy je 5-7 minut aż będą lekko rumiane.
  5. W tym samym czasie zagotowujemy w garnku wodę. Wody nie powinno być dużo (na wysokość ok 10 cm).
  6. Kiedy woda zacznie wrzeć dodajemy ocet oraz zmniejszamy ogień.
  7. Woda powinna bardzo lekko i delikatnie bulgotać.
  8. Jajko wbijamy do miseczki.
  9. Z niewielkiej odległości delikatnie wkładamy jajko do wody.
  10. Łyżką zbieramy/formujemy białko, aby miało ładny kształt.
  11. To samo robimy z drugim jajkiem.
  12. Jajko gotujemy 3 minuty.
  13. Po tym czasie wyjmujemy jajko przy pomocy łyżki cedzakowej.
  14. Kromki chleba solidnie smarujemy serkiem Almette.
  15. Na serku układamy szparagi oraz jajko.
  16. Całość doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy zioła.

Jajko w koszulce możecie też przygotować w specjalnych foremkach. Możecie też wbić jajka do woreczków foliowych i tak je gotować.

Woreczki warto wcześniej przesmarować oliwą.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: