Almette

Gulasz wołowy z zapiekanką z ziemniaków

Czas przygotowania 120 min

Porcja dla 2 osób

David

Aromatyczny gulasz wołowy idealnie się łączy z francuską zapiekanką z ziemniaków z dodatkiem kremowego serka Almette

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

Almette śmietankowy
  • Gulasz:
  • 150 g wędzonego boczku
  • 500 g wołowiny
  • łyżka mąki
  • 500 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 marchewka
  • 1 mała cebula
  • 4 pieczarki
  • liść laurowy
  • 2 łodyżki natki pietruszki
  • masło klarowane do smażenia
  • Zapiekanka:
  • 2-3 łyżki serka Almette śmietankowego
  • 500 g ziemniaków obranych i pokrojonych w cienkie talarki
  • 200 ml śmietanki 30%
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta czarnego pieprzu
  • sól
Drukuj przepis

Przepis

Nie byłbym sobą, gdybym nie dorzucił jakiegoś francuskiego „smaczku” do moich przepisów. Tym razem jest to zapiekanka carte de finnois, ale z dodatkiem Almette śmietankowego!

  1. Gulasz:
  2. Mięso dopraw solą i wymieszaj z mąką.
  3. Pieczarki podsmaż na złoty kolor na patelni, na łyżeczce masła klarowanego. Odstaw.
  4. Boczek podsmaż w rozgrzanym garnku, bez tłuszczu, na złoty kolor.
  5. Wyciągnij boczek i podsmaż kawałki marchewki i cebulę przez 2 minuty.
  6. Wyciągnij marchewkę i cebulę z garnka, dodaj łyżeczkę masła klarowanego i na tym podsmaż mięso, ze wszystkich stron na brązowy kolor.
  7. Zalej mięso czerwonym winem i gotuj aż alkohol odparuje.
  8. Z powrotem dodaj do garnka marchewkę, cebulę i boczek.
  9. Wlej bulion lub wodę tak, aby przykrył składniki w garnku. Gotuj do miękkości na wolnym ogniu.
  10. 10 min przed końcem gotowania dodaj usmażone pieczarki, wymieszaj i duś razem z mięsem.
  11. Zapiekanka:
  12. Pokrojone ziemniaki ułóż w małej prostokątnej brytfance. Śmietankę podgrzej w rondelku z serkiem Almette śmietankowym, gałką, solą i pieprzem (uważaj z solą ponieważ serek jest już słony). Wlej zawartość rondelka do brytfanki tak aby przykryć ziemniaki. Piecz ok 45 min w 180℃.
  13. Po wyciągnięciu z piekarnika odstaw do ostygnięcia.
  14. Serwuj gulasz z zapiekanką, udekoruj listkami natki pietruszki.

Do gulaszu wybierz mięso wołowe z łopatki. Ma idealne proporcje na takie długo duszone danie.

Przygotuj od razu większą porcję gulaszu. Możesz ją podzielić na mniejsze i zamrozić na różne okazje.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: