Almette

Risotto z oscypkiem

Czas przygotowania 25 min

Porcja dla 2 osób

David

To będzie risotto o wyrazistym, góralskim charakterze, bo z dodatkiem oscypka!

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • Almette śmietankowy
  • 100 g ryżu do risotto Arborio
  • 1 mała cebula
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • bulion
  • 40 g startego wędzonego sera (np oscypek)
  • 1 kromka chleba
  • łyżka oliwy
  • masło klarowane do smażenia
  • sól
Drukuj przepis

Przepis

Kremowe risotto z góralskim twistem, jedynie trochę złagodzone puszystym i delikatnym w smaku serkiem Almette.

  1. W garnku zeszklij cebulę na łyżeczce masła klarowanego.
  2. Dodaj ryż, wymieszaj i praż przez 30 sekund.
  3. Wlej wino, wymieszaj i czekaj aż alkohol odparuje.
  4. Następnie, do ryżu dodawaj stopniowo ciepły bulion.
  5. Ważne jest, aby poczekać aż ryż wchłonie bulion przed dodaniem jego kolejnej porcji.
  6. Kiedy ryż będzie już al dente, dodaj serka Almette śmietankowego i startego oscypka.
  7. Wymieszaj, dopraw do smaku solą i odstaw na minutę pod przykrywką.
  8. Kawałki chleba podsmaż na oliwie na złoty kolor.
  9. Risotto serwuj z grzankami.

Popularne odmiany ryżu do risotto to Carnaroli i Arborio.

Do przygotowania risotto użyj bulionu lub rosołu. Będzie super smaczne.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: