Almette

Zupa krem z selera

Czas przygotowania 25 min

Porcja dla 2 osób

David

Przekonam Was, że seler, tak bardzo niedoceniany w kuchni, z dodatkiem serka Almette z chrzanem zamieni się w wykwintne danie, które można śmiało zaserwować gościom.

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • Almette z chrzanem
  • 1/2 selera
  • 50 ml śmietanki 30%
  • sól
Drukuj przepis

Przepis

Kremowa i rozgrzewająca zupa z selera z serkiem Almette z chrzanem którą możesz ugotować na bulionie warzywnym lub rosole.

  1. Obrany seler pokrój w kosteczkę.
  2. Gotuj do miękkości w osolonej wodzie.
  3. Odsącz i zmiksuj na krem.
  4. Dodaj śmietankę i 2 łyżki serka Almette z chrzanem.
  5. Dopraw do smaku solą.
  6. Serwuj od razu.

Seler, po obraniu szybko się utlenia. Skrop go sokiem z cytryny, by nie czerniał. Użyj trochę wody z gotowania selera do miksowania zupy na krem.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: