Almette

Grzanki z Almette i karmelizowanymi winogronami

Czas przygotowania 20 min

Porcja dla 2 osób

Asia

Te grzanki to sposób na szybką i pyszną karnawałową przekąskę. Karmelizowanymi winogronami rozkochacie w swojej kuchni wszystkich gości :)

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • kubek winogron
  • łyżka masła
  • gałązka rozmarynu
  • odrobina soli morskiej
  • łyżka miodu
  • dwie ulubione bułki
  • dwie łyżki oliwy z oliwek
  • 1 serek Almette śmietankowy
Drukuj przepis

Przepis

Winogrona i wytrawne grzanki – to jest to! Chrupiąca bułka, aksamitny serek Almette i słodkie winogrona. Te grzanki są naprawdę wyjątkowo pyszne! Winogrona skąpane w smaku ziół, w maśle i miodzie podbiją nawet najbardziej wymagające podniebienia 🙂

  1. Na patelni roztapiamy masło.
  2. Wrzucamy gałązkę rozmarynu i winogrona.
  3. Polewamy całość miodem - karmelizujemy dosłownie kilka minut (aż skórka owoców zacznie delikatnie pękać).
  4. Ulubione pieczywo kroimy na kromki.
  5. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy kromki z obu stron na złoty kolor.
  6. Każdą chrupiącą kromkę pieczywa smarujemy serkiem Almette.
  7. Na posmarowane serkiem pieczywo nakładamy winogrona.
  8. Grzanki możemy polać masłem z patelni, które pięknie wymieszało się z ziołami i sokiem, który puściły owoce.

Zrobiłam grzanki z bułek indyjskich, jednak każde pieczywo możecie przerobić na chrupiące kromki. Może być nawet trochę czerstwe :)

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: