Almette

Podpłomyki z grzybami i Almette z chrzanem

Czas przygotowania 15 min

Porcja dla 4 osób

David

Tym przepisem pieczenia podpłomyka na ogniu zaimponujesz swoim znajomym! To jeden z najstarszych i najprostszych przepisów na szybki chleb. Dorzuciłem do niego smażone grzyby i serek Almette z chrzanem.

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • kubek mąki pszennej
  • płaska łyżeczka soli
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka oleju
  • woda
  • garść pieczarek brunatnych
  • garść boczniaków
  • 1 serek Almette z chrzanem
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
Drukuj przepis

Przepis

Trochę mąki, trochę wody, ognisko, plener i dobra paczka znajomych. Oto składniki potrzebne do szczęścia i gwarancja niezapomnianych chwili!

  1. W misce mieszamy mąkę z solą, proszkiem do pieczenia, olejem i wodą.
  2. Wyrabiamy ciasto na jednolitą i elastyczną masę.
  3. Dzielimy ciasto na 4 części i z każdego kawałka formujemy cienki wałek.
  4. Zawijamy wałki na drewniane kijki, które umieszczamy nad żarem.
  5. Co jakiś czas odwracamy je, aby podpłomyk „upiec” ze wszystkich stron na złoty kolor.
  6. Pieczarki kroimy w ćwiartki, boczniaki kroimy na cienkie paski.
  7. Smażymy na patelni na oliwie na złoty kolor.
  8. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  9. Podpłomyki podajemy z grzybami i serkiem Almette z chrzanem.

Zamiast mąki pszennej możesz użyć mąkę orkiszowej. Ciasto można też wałkować na cienkie placki i upiec je na żeliwnej patelni na żarze.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: