Drukuj przepis
            Przepis
            Sezon na szparagi trwa krótko (od maja do połowy czerwca), więc wykorzystaj ten czas, aby jak najczęściej gościły w twojej kuchni.
Obrane i krótko grillowane z dodatkiem oliwy i soli to proste, a zarazem bardzo smaczne danie, a do nich gnocchi z jak najmniejszą ilością mąki tak, aby zachowały delikatną i puszystą strukturę. Wypróbuj, zasmakują Ci 🙂
                            
                                                                        - Gnocchi: ugotuj ziemniaki w mundurkach. 
 
                                                                                                - Po wyjęciu z wody zdejmij z nich skórkę i przeciśnij je przez praskę. 
 
                                                                                                - Poczekaj aż dobrze wystygną. Dodaj 2 żółtka, sól i wymieszaj. 
 
                                                                                                - Dodawaj stopniowo mąkę, szybko i delikatnie łącz składniki. Staraj się użyć jak najmniej mąki. 
 
                                                                                                - Wiem, że nie jest to proste, bo ciasto będzie się trochę kleiło. Kluczem do sukcesu jest szybkie połączenie mąki z ziemniakami, a jak najmniejsze formowanie i zagniatanie. 
 
                                                                                                - Uformuj wałek i podziel na kawałki. 
 
                                                                                                - Z każdego kawałka uformuj cienki, podłużny wałek i pokrój go na gnocchi (małe kopytka). 
 
                                                                                                - Do gotującej się i osolonej wody wrzucaj po kilkanaście gnocchi naraz (nie za dużo, nie mogą się kleić ze sobą w wodzie). 
 
                                                                                                - Poczekaj aż wypłyną i od razu wyciągnij je z wody. Muszą się krótko gotować bo inaczej się rozpadną. 
 
                                                                                                - Dół szparagów odetnij (ok. 1/3 długości) i obierz je. 
 
                                                                                                - Podsmaż przez 3 minuty w obu stron na oliwie, dopraw solą i pieprzem. 
 
                                                                                                - Na patelnię wlej wino i gotuj aż alkohol wyparuje. 
 
                                                                                                - Dodaj serek Almette ze szpinakiem, wymieszaj z winem aż powstanie jednolity aksamitny sos. 
 
                                                                                                - Wrzuć gorące gnocchi do sosu, wymieszaj je delikatnie z sosem i od razu podawaj ze szparagami. 
 
                                                                                                - Posyp ziołami.