Almette

Focaccia z grillowanymi warzywami z serkiem Almette z pomidorami

Czas przygotowania 20 min

Porcja dla 2 osób

David

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • 1 serek Almette z pomidorami dojrzewającymi w słońcu
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • garść pomidorków koktajlowych
  • kilka listków bazylii
  • łyżka prażonej pestki dynii
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 focaccia
  • sól
Drukuj przepis

Przepis

  1. Bakłażana i cukinię pokrój w plastry i grilluj z obu stron na rozgrzanej patelni z dwiema łyżkami oliwy.
  2. Dopraw solą.
  3. Pomidorki pokrój na pół.
  4. Focaccię przekrój w poprzek, polej połówki pozostałą oliwą, posmaruj serkiem Almette z pomidorami, ułóż grillowane plastry warzyw.
  5. Posyp pestkami dyni i udekoruj listkami bazylii.

Po pokrojeniu warzyw należy je podsmażyć z obu stron i dopiero w trakcie smażenie doprawić solą i pieprzem, bo wtedy warzywa pod wpływem ciepła łatwiej i szybciej łapią smak potraw.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: