Almette

Sałata z pomidorkami, bobem i serkiem Almette z pomidorami

Czas przygotowania 10 min

Porcja dla 2 osób

David

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • 1 serek Almette z pomidorami dojrzewającymi w słońcu
  • 300 g pomidorków koktajlowych kolorowych
  • 200 g bobu
  • świeże liście bazylii
  • 2 kromki chleba pszenno-żytniego
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • sok z jednej cytryny
  • sól
  • pieprz
Drukuj przepis

Przepis

  1. Bób ugotuj przez 4 minuty w osolonej wodzie.
  2. Zahartuj od razu po ugotowaniu w lodowatej wodzie.
  3. Obierz ze skórki i odłóż do miski, dopraw go solą i polej łyżkę oliwy.
  4. Kromki chleba pokrój w kosteczkę.
  5. Na patelnię wlej 3 łyżki oliwy z oliwek i podsmaż kosteczki chleba, aż będą chrupkie i złociste.
  6. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw.
  7. Pomidorki pokrój na pół i dodaj do miski z bobem.
  8. Dodaj łyżkę oliwy, skrop sokiem z cytryny i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  9. Serek Almette rozmieszaj.
  10. Posmaruj talerz łyżkę serka.
  11. Dodaj pomidorki i bób.
  12. Na koniec posyp grzaneczkami i udekoruj liśćmi bazylii.
  13. Serwuj od razu.

Ważne, aby bób gotować krótko i od razu po ugotowaniu zahartować go w lodowatej wodzie. W ten sposób unikniesz nieprzyjemnego zapachu rozgotowanego bobu oraz zachowasz cenne witaminy, minerały i chrupkość.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: