Almette

Omelette aux fines herbes – francuski omlet z serkiem Almette z ogórkiem i ziołami.

Czas przygotowania 10 min

Porcja dla 2 osób

David

Omelette aux fines herbes to klasyka kuchni francuskiej. Dodałem do niego serek Almette z ogórkiem i ziołami, dzięki czemu stał się puszysty i super kremowy.

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • 1 serek Almette z ogórkiem i ziołami
  • 4 jajka
  • 1 łyżka masła
  • miks ziół: natka pietruszki, szczypiorek, koperek
  • garść kolorowych pomidorków koktajlowych
  • garść baby szpinak lub rukoli
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
Drukuj przepis

Przepis

  1. Jajka rozmieszaj na jednolitą masę.
  2. Baby szpinak lub rukolę wymieszaj z pokrojonymi pomidorkami, oliwą, solą i pieprzem. Odstaw.
  3. Na rozgrzaną patelnię i rozpuszczone masło wlej masę jajeczną i cały czas mieszając smaż jajka na średnim ogniu.
  4. Jak już masa zacznie się ścinać, przystań mieszać.
  5. Dodawaj po łyżce serek Almette i delikatnie zwiń omlet ku brzegowi patelni.
  6. Przechyl patelnię nad talerzem i delikatnym ruchem przełóż omlet.
  7. Posyp świeżymi ziołami i serwuj z sałatką ze szpinaku i pomidorków.

Ważne, aby patelnia miała powłokę nieprzywieralną. Smaż omlet na średnim ogniu, tak aby nie przypalił się od spodu.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: