Omelette aux fines herbes to klasyka kuchni francuskiej. Dodałem do niego serek Almette z ogórkiem i ziołami, dzięki czemu stał się puszysty i super kremowy.
David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.
Składniki
1 serek Almette z ogórkiem i ziołami
4 jajka
1 łyżka masła
miks ziół: natka pietruszki, szczypiorek, koperek
garść kolorowych pomidorków koktajlowych
garść baby szpinak lub rukoli
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
Drukuj przepis
Przepis
Jajka rozmieszaj na jednolitą masę.
Baby szpinak lub rukolę wymieszaj z pokrojonymi pomidorkami, oliwą, solą i pieprzem. Odstaw.
Na rozgrzaną patelnię i rozpuszczone masło wlej masę jajeczną i cały czas mieszając smaż jajka na średnim ogniu.
Jak już masa zacznie się ścinać, przystań mieszać.
Dodawaj po łyżce serek Almette i delikatnie zwiń omlet ku brzegowi patelni.
Przechyl patelnię nad talerzem i delikatnym ruchem przełóż omlet.
Posyp świeżymi ziołami i serwuj z sałatką ze szpinaku i pomidorków.
Ważne, aby patelnia miała powłokę nieprzywieralną. Smaż omlet na średnim ogniu, tak aby nie przypalił się od spodu.
Ważne, aby patelnia miała powłokę nieprzywieralną. Smaż omlet na średnim ogniu, tak aby nie przypalił się od spodu.