Almette

Fasolka szparagowa z grillowanym kurczakiem

Czas przygotowania 45 min

Porcja dla 2 osób

Asia

Blanszowana fasolka podana z grillowanym kurczakiem i dipem z serka może być pyszną przekąską, albo dodatkiem do obiadu. Chrupiący sezam to niecodzienny dodatek, w którym się zakochacie!

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 2 garści fasolki szparagowej
  • 2 piersi kurczaka
  • 1 serek Almette z czosnkiem niedźwiedzim
  • sól
  • pieprz
  • miód
  • oliwa z oliwek
  • 10 łyżek sezamu
  • 100 ml sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • mała papryczka chili
  • łyżka soku z limonki
Drukuj przepis

Przepis

Kapitalna jest ta sałatka. W zasadzie to trochę sałatka, a trochę danie. Możecie wykorzystać szczyt sezonu i kupić fasolkę na ryneczku, a możecie też śmiało sięgnąć po fasolę mrożoną. Kwintesencją smaku jest aromat sosu sojowego, miodu, chili i sezamu, a wszystko zwieńczone aksamitnym serkiem.

  1. Fasolkę gotujemy w słonym wrzątku al dente. Odcedzamy, odstawiamy.
  2. Piersi kurczaka myjemy, osuszamy, usuwamy błonki.
  3. Kurczaka nacieramy solą, pieprzem, dodajemy oliwę z oliwek i miód.
  4. Piersi kurczaka smażymy na patelni (może być zwykła lub grillowa) po 3-4 minuty z każdej strony.
  5. Sezam prażymy na suchej patelni – na lekko złoty kolor. Pilnujemy by się nie spalił.
  6. Aby przygotować sos mieszamy sos sojowy, miód, sok z limonki i kawałeczek chili (w zależności od tego jak bardzo lubicie ostre sosy).
  7. Na patelnię po kurczaku (nie umytą) wrzucamy fasolę, podgrzewamy ją, wykładamy na talerz.
  8. Na fasolce układamy kurczaka.
  9. Całość polewamy sosem i dla odświeżenia smaku podajemy z łyżką serka Almette.
  10. Serek Almette pod wpływem temperatury zacznie powolutku się rozpuszczać.

Do przygotowania tego przepisu śmiało możecie wykorzystać fasolkę zieloną lub żółtą i może być mrożona.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: