Almette

Racuchy z jabłkami

Czas przygotowania 45 min

Porcja dla 4 osób

Asia

Choć pełnia lata za oknem, w moim ulubionym warzywniaku nastał czas śliwek, gruszek i jabłek. Jesień zagląda do koszyka i jest mi z tym najlepiej. Zapraszam po przepis na racuchy z jabłkami i cynamonem pachnące.

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • szklanka mąki
  • jajko
  • pół szklanki mleka
  • 1 serek Almette jogurtowy
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jabłka
  • olej do smażenia
  • miód do polania całości przed jedzeniem
Drukuj przepis

Przepis

Przygotowanie tych racuchów zajmie Wam niewiele czasu. Śmiało możecie podać je i na śniadanie i na obiad i na kolację. Kapitalnie zasmakują maluchom w szkole, więc nie wahajcie się spakować racuszków do pudełka. Taki lunchbox z pachnącymi jabłkiem i cynamonem racuchami z pewnością przypadnie do gustu każdemu uczniowi 🙂

  1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, mleko, sól, cukier waniliowy, cynamon, proszek do pieczenia.
  2. Dodajemy również 2 łyżki serka Almette i mieszamy ciasto.
  3. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w niewielkie kawałki – dodajemy do ciasta, mieszamy.
  4. Na patelni rozgrzewamy olej.
  5. Łyżką nakładamy porcje ciasta z jabłuszkiem i na średnim ogniu smażymy racuszki na złoty kolor z obu stron.
  6. Po usmażeniu racuszki odsączamy na ręczniku papierowym.
  7. Racuszki układamy na talerzu lub pakujemy do pudełka.
  8. Do racuszków dodajemy porcję serka Almette i całość polewamy miodem.

Jabłka kochają rodzynki, więc jeśli i Wy je lubicie, śmiało możecie dodać garść do ciasta.

Racuszki pysznie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: