Almette

Dyniowe ciasteczka z Almette

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 4 osób

Asia

Dyniowe ciasteczka pachną jesienią. Otulone słodkim serkiem są cudowną przekąską.

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 140 g masła
  • 150 g drobnego, brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 240 g puree z dyni
  • 1 serek Almette śmietankowy
  • 100 g cukru pudru
Drukuj przepis

Przepis

To niebywałe jak bardzo uniwersalna jest dynia. Można z niej wyczarować pikantną zupę, dodatek do sałatki. I jak się okazuje, puree z dyni to świetna baza do kluseczek czy ciasteczek. Te ciasteczka cudownie smakują ze śmietankowym serkiem Almette, który w połączeniu z cukrem pudrem staje się muślinowy niczym zimowy lukier.

  1. Do miski wsypujemy mąkę pszenną.
  2. Dodajemy proszek do pieczenia, sodę, cynamon.
  3. Wsypujemy cukier, mieszamy całość.
  4. Do drugiej miski przekładamy puree z dyni, masło i jajko.
  5. Miksujemy całość.
  6. Do puree dodajemy suche składniki.
  7. Masę miksujemy do połączenia wszystkich składników.
  8. Jeśli masa jest zbyt mokra, dodajemy więcej mąki.
  9. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  10. Odrywamy po kawałku ciasta, formujemy ciastko i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  11. Tak przygotowane ciastka pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
  12. W tym czasie mieszamy serek Almette z cukrem pudrem.
  13. Gotowe ciasteczka jemy zanurzając każde w serkowym dipie.

Gdyby okazało się, że puree z dyni jest bardzo wodniste, dodajcie więcej mąki. Ale ostrożnie - po 1 łyżce do momentu, aż masa nie będzie kleiła się do dłoni.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: