Almette

Roladki z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 4 osób

Asia

Najlepsze w tych roladkach jest to, że mogą być obiadem i śniadaniem i kolacją. Świetnie bowiem smakują i na ciepło i na zimno - pokrojone w plastry.

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • dwie piersi kurczaka
  • 2 serki Almette jogurtowy
  • 6 suszonych pomidorów
  • 2 kubki szpinaku baby
  • Sól
  • Pieprz
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
Drukuj przepis

Przepis

Każdą roladkę napełniamy swoimi ulubionymi smakami – i dzięki temu mamy super smak. U mnie tym razem padło na szpinak baby, serek Almette i suszone pomidory. Upycham w roladki mnóstwo dobra, by później podczas jedzenia rozkoszować się różnymi smakami 🙂

  1. Piersi kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym.
  2. Z piersi wycinamy wszystkie białe błony, ewentualnie chrząstki.
  3. Oczyszczone piersi kroimy na podłużne kawałki (paski). Możemy jedną pierś podzielić na dwie części.
  4. Każdy kawałek mięsa oprószamy solą i pieprzem
  5. Każdy kawałek piersi układamy na desce. Na mięsie układamy po łyżce serka Almette, suszone pomidory i listki szpinaku.
  6. Mięso zwijamy w rulon.
  7. Przygotowujemy naczynie do zapiekania.
  8. Do naczynia przekładamy pozostałe listki szpinaku. Doprawiamy go solą, pieprzem, polewamy oliwą.
  9. Na szpinaku układamy zwinięte roladki.
  10. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
  11. Mięso pieczemy 30 minut w 200 stopniach.

Roladki możecie zapiec na szpinaku lub w sosie pomidorowym. Możecie podać je z ryżem, kaszą, ziemniakami, makaronem, a nawet pokrojone w plastry na chlebku.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: