Almette

Naleśniki z serkiem Almette jogurtowym i syropem lawendowym

Czas przygotowania 20 min

Porcja dla 2 osób

David

Naleśniki z serkiem Almette jogurtowym polane cudownym i aromatycznym syropem lawendowym. Smakują wybornie, spróbujcie koniecznie!

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • 1 opakowanie serka Almette jogurtowego
  • syrop lawendowy lub inny syrop (np. klonowy)
  • masło klarowane do smażenia
  • Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • mleko 3,2%
Drukuj przepis

Przepis

  1. Do miski wsyp mąkę i sól, zrób wgłębienie i wbij dwa jajka. Dodaj cukier, wymieszaj z jajkami, mąką i solą.
  2. Mleko wlewaj stopniowo, cały czas mieszając trzepaczką, aż do uzyskania jednolitej, gęstej masy.
  3. Odstaw do lodówki na godzinę.
  4. Po tym czasie wyjmij i dolej więcej mleka, aż uzyskasz ciasto do naleśników.
  5. Na rozgrzanej patelni, na maśle klarowanym usmaż wszystkie naleśniki z obu stron na złoty kolor.
  6. Przed podaniem posmaruj naleśniki serkiem Almette jogurtowym, zwiń lub złóż w trójkąt (zależy jak lubisz), a wierzch polej syropem.

Ważne, aby wszystkie składniki do ciasta na naleśniki były w temperaturze pokojowej. Ułatwi to proces łączenia się składników.

Jeśli się spieszysz, nie musisz zostawiać ciasta w lodówce na godzinę, wystarczy wszystko wymieszać i smażyć od razu. Ta godzina w lodówce, czy nawet w temperaturze pokojowej powoduje, że gluten zawarty w mące będzie miał czas się rozwijać i naleśniki będą bardziej elastyczne.

Jeśli nie możesz jeść jajek lub jesteś na nie uczulony, po prostu zrób ciasto bez nich. Ale w tym przypadku, musisz pozwolić ciastu odpoczął przez minimum godzinę. Dzięki temu stanie się zwarte i bardziej elastyczne.

Do ciasta możesz dodać różne składniki, które nadadzą mu smaku, jak np. wanilia, rum, kawa czy inne ulubione smaki.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: