Almette

Kapusta stożkowa grillowana z serkiem Almette ze szczypiorkiem

Czas przygotowania 15 min

Porcja dla 2 osób

David

Kapusta stożkowa grillowana to chyba najprostszy i najbardziej efektowny przepis, który spowoduje, że szybko zmienisz zdanie o kapuście!

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • 1 serek Almette ze szczypiorkiem
  • 1 kapusta stożkowa
  • łyżka oleju do smażenia
  • 40 g masła
  • 2 łyżeczki ikry z pstrąga
  • sól, pieprz
Drukuj przepis

Przepis

3 składniki i 15 min pracy, a efekt i smak nie do podrobienia! 🙂

  1. Kapustę kroimy na pół.
  2. Na rozgrzanej grillowej patelni (lub zwykłej), na łyżce oleju smażymy połówki kapusty przez 2 min płaską stroną do dołu.
  3. Po tym czasie dodajemy masło i kiedy się rozpuści polewamy nim kapustę przez 2 minuty.
  4. Zdejmujemy kapustę z patelni i doprawiamy solą.
  5. Serwujemy z ikrą i serkiem Almette ze szczypiorkiem.

Kapusty stożkowej nie musisz gotować przed grillowaniem. Podlewanie kapusty masłem powoduje, że kapusta zmięknie i nabierze maślanego przyjemnego smaku.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: