Almette

Krem z jarmużu z chrupiącym chipsem i serkiem ziołowym

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 2 osób

Asia

Czym właściwie jest jarmuż? Jarmuż to warzywo pochodzące z rodziny kapustowatych. Pięknie rośnie, jego liście mogę być ogromne i karbowane. Jest bardzo cennym warzywem, szczególnie o tej porze roku. Jarmuż zawiera w sobie mnóstwo karotenu i witaminy C, błonnik, witaminę D i E.

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

Almette z ziołami
  • 1 serek Almette z ziołami
  • 2 szklanki jarmużu
  • mała cebula
  • 4 ziemniaki
  • 4-5 szklanek bulionu
  • sól, pieprz do smaku
  • łyżka masła
Drukuj przepis

Przepis

Jarmuż świetnie smakuje w sałatkach, idealnie pasuje do pieczonej kaszy z warzywami. Od chipsów z jarmużu naprawdę można się uzależnić, a zupa krem z jarmużu z pewnością zawładnie Waszym podniebieniem i sercem.
Kuchnia sezonowa jest niezwykła. Kiedy przychodzi pora na jarmuż, kupuję go na potęgę. Mam zaufanego Pana Ziółko, który sprzedaje jarmuż i wiele innych, cudownych warzyw i ziół. Zupa z jarmużu jest pyszna. I zdrowa!

  1. Jarmuż płuczę, wycinam błonki. Kilka listków odkładam – uprażę je na koniec.
  2. Cebulę kroję w kostkę, przesmażam na maśle. Dodaję jarmuż, podsmażam chwilkę całość.
  3. Do cebuli i jarmużu dolewam bulion, dodaję ziemniaki i gotuję, aż ziemniaki zmiękną.
  4. Zupę miksuję na gładko i doprawiam do smaku.
  5. Liście jarmużu, które wcześniej odłożyłam, podsmażam na osobnej patelni, aż lekko się zrumienią.
  6. Dodaję je do zupy już na talerzu wraz z łyżką serka ziołowego.

Chipsy z jarmużu są fantastyczną i bardzo zdrową przekąską. Warto zrobić ich więcej i podjadać do woli.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: