Almette

Chlebek bananowy

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 6 osób

Asia

Chlebek bananowy jest banalny do przygotowania. Jest świetną przekąską, a nawet słodyczem :)

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 1 jajko
  • 3 dojrzałe banany
  • 1/3 szklanki oleju
  • trochę mniej niż pół szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • dodatkowo: 1 banan
  • Almette śmoietankowy
Drukuj przepis

Przepis

Nie wyrzucajcie ciemnych bananów. Sposobów na takie bardzo dojrzałe banany jest wiele. Można je zamrozić, a potem przygotować z nich lody, a można też upiec pyszny chlebek.

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  2. Banany obieramy i rozdrabniamy widelcem. Wkładamy do miski miksera.
  3. Dodajemy jajko, miksujemy.
  4. Dodajemy olej oraz cukier - miksujemy.
  5. Dodajemy sodę, sól, cynamon - miksujemy i stopniowo dodajemy mąkę.
  6. Ciasto miksujemy na gładką masę.
  7. Blaszkę prostokątną o wymiarach ok. 11x26 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  8. Wylewamy ciasto.
  9. Na wierzchu ciasta układamy banana przepołowionego wzdłuż na pół.
  10. Chlebek pieczemy 50 minut w 180 stopniach.
  11. Po upieczeniu wyjmujemy chlebek z foremki i pozostawiamy do ostygnięcia.
  12. Każdą kromkę chleba smarujemy serkiem Almette.
  13. Chlebek możemy spakować i zabrać ze sobą do pracy, szkoły czy spacer.

Jeśli lubicie gdy coś chrupie, sypnijcie solidną garść orzechów do ciasta i tak upieczcie chlebek.

Zamiast oleju rzepakowego, możecie użyć oleju kokosowego.

Mąkę pszenną możecie zastąpić mąką orkiszową.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: