Almette

Pieczony kalafior

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 4 osób

Asia

Kocham smak pieczonego kalafiora i szczerze wierzę, że i Wy go pokochacie.

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

Almette śmietankowy
  • 1 kalafior
  • oliwa z oliwek (ok. 10 łyżek)
  • sól morska - łyżka
  • 1 serek Almette śmietankowy
  • łyżka stołowa pasty sezamowej
  • sól
  • pieprz
  • granat
  • ulubione zioła
Drukuj przepis

Przepis

Smak pieczonego kalafiora jest magiczny. Nie ma nic wspólnego z zapachem gotowanego kalafiora, który niestety wszyscy znamy. Pieczony kalafior jest piękny, pyszny, chrupiący i pachnący. Każdy kawałek pieczonego kalafiora maczajcie w dipie śmietankowo sezamowym, dołóżcie kilka ziaren rubinowego granatu, oprószcie ziołami. Spodobają się Wam te czary 🙂

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.
  2. Kalafiora oczyszczamy z liści i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Kalafiora polewamy oliwą z oliwek i oprószamy solą.
  4. Bardzo dokładnie wmasowujemy w kalafiora oliwę i sól.
  5. Tak przygotowanego kalafiora pieczemy ok 30- 40 minut.
  6. Cały serek Almette mieszamy z pastą sezamową i doprawiamy do smaku.
  7. Pieczonego kalafiora podajemy z pastą śmietankowo sezamową, granatem i ziołami.

Kalafior pięknie wygląda upieczony w całości. Możecie go jednak podzielić na małe różyczki. Jeśli się na to zdecydujecie, skróćcie czas pieczenia do 20-25 minut.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: