Almette

Zupa borowikowa z łazankami i serkiem Almette ze szczypiorkiem i cebulą

Czas przygotowania 30 min

Porcja dla 4 osób

David

Podczas Świąt dla wszystkich smakoszy grzybów borowikowa jest obowiązkowa!

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

Almette ze szczypiorkiem i cebulą
  • 150 g suszonych borowików
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • gałązka świeżego tymianku
  • 1 serek Almette ze szczypiorkiem i cebulą
  • 3 szalotki lub 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka masła klarowanego
Drukuj przepis

Przepis

Borowikowa z łazankami to takie polskie „comfort food”, a z twistem z serka Almette ze szczypiorkiem to konieczna opcja do spróbowania.

  1. Suszone borowiki namaczamy we wrzątku do miękkości. Przecedzamy i zachowujemy wodę.
  2. Borowiki osuszamy i drobno siekamy.
  3. Siekamy szalotki i czosnek.
  4. Szalotki i czosnek szklimy w garnku na maśle klarowanym.
  5. Dodajemy grzyby, gałązkę tymianku, liść laurowy i dusimy ok 10 min.
  6. Wlewamy wino i gotujemy, aż alkohol odparuje.
  7. Podgrzewamy bulion warzywny i wlewamy do garnka razem z wodą po namaczaniu grzybów.
  8. Gotujemy 20 min.
  9. Podajemy w miseczkach z ugotowanymi wcześniej łazankami i łyżką serka Almette ze szczypiorkiem.

Do borowikowej możesz także użyć borowików mrożonych i zmiksować ją na krem. Zamiast łazanek można dodać miks smażonych grzybów, takich jak boczniaki, portobello czy pieczarki brunatne.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: