Almette

Krem z buraków i jabłek z serkiem chrzanowym

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 4 osób

Asia

Wprawdzie surówka z buraka i jabłka towarzyszy mi od dzieciństwa, jednak nigdy pieczonego buraka nie połączyłam z jabłkiem w tak zdecydowany, zupo-kremowy sposób. Jest pysznie!

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 1 serek Almette z chrzanem
  • ok. 1 kg pieczonych buraków
  • ok. 5-6 pieczonych marchewek
  • łyżka masła
  • por
  • spore jabłko
  • ok. 1 l bulionu warzywnego
  • sól, pieprz - do smaku
  • ocet balsamiczny - ok 3-4 łyżek (do smaku)
  • 3-4 łyżki oliwek z oliwek
  • orzechy laskowe lub włoskie
Drukuj przepis

Przepis

Burak wcześniej upieczony w miodzie wpadł na zaloty do jabłka podsmażonego z porem. Powstał z tego wszystkiego pyszny romans: krem – słodki i aromatyczny za sprawą miodu i jabłuszka. Już na talerzu do tego roześmianego towarzystwa dodałam uprażone orzechy laskowe (mogą być też włoskie), serek Almette i kolendrę. Całość skropiłam oliwą z oliwek i balsamico. Pyszny to romans buraka z jabłkiem, daję słowo!
Takie nieoczywiste kremy królują na moim stole i cieszą się powodzeniem. Są sezonowe, pyszne i fajnie podkręcone. Spróbujcie, to kapitalny przepis!

  1. Pora dokładnie myję, kroję w plastry i przekładam na sitko. Przelewam go wrzącą wodą. Dzięki temu straci swoją ostrość i będzie delikatny.
  2. W garnku rozpuszczam masło, podsmażam plastry pora.
  3. Z jabłka wycinam gniazdo nasienne, kroję je w kostkę, dodaję do pora. Całość podsmażam kilka minut.
  4. Do pora i jabłka dodaję wcześniej upieczone buraki i marchewki wraz z sosem powstałym przy pieczeniu.
  5. Wszystkie składniki duszę ok. 5 - 7 minut, następnie dodaję do nich gorący bulion.
  6. Zupę gotuję na małym ogniu ok. 10 minut, po czym miksuję ją na gładki krem, dodaję oliwę z oliwek.
  7. Krem doprawiam do smaku - solą, pieprzem i octem balsamicznym.
  8. Orzechy prażę na patelni.
  9. Już na talerzu nakładam solidną łyżkę serka Almette z chrzanem. Dodaję prażone orzechy.

Aby upiec buraki i marchewkę wystarczy obrane warzywa umieścić w naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą z oliwek i miodem i piec godzinę w 200 stopniach.

Zupa rewelacyjnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Oliwę z oliwek dodajcie pod sam koniec miksowania zupy – dzięki niej będzie bardziej kremowa.

Orzechy przed podaniem chwilę podprażcie na suchej patelni.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: