Czas przygotowania 60 min
Porcja dla 4 osób
Wprawdzie surówka z buraka i jabłka towarzyszy mi od dzieciństwa, jednak nigdy pieczonego buraka nie połączyłam z jabłkiem w tak zdecydowany, zupo-kremowy sposób. Jest pysznie!
Burak wcześniej upieczony w miodzie wpadł na zaloty do jabłka podsmażonego z porem. Powstał z tego wszystkiego pyszny romans: krem – słodki i aromatyczny za sprawą miodu i jabłuszka. Już na talerzu do tego roześmianego towarzystwa dodałam uprażone orzechy laskowe (mogą być też włoskie), serek Almette i kolendrę. Całość skropiłam oliwą z oliwek i balsamico. Pyszny to romans buraka z jabłkiem, daję słowo!
Takie nieoczywiste kremy królują na moim stole i cieszą się powodzeniem. Są sezonowe, pyszne i fajnie podkręcone. Spróbujcie, to kapitalny przepis!
Aby upiec buraki i marchewkę wystarczy obrane warzywa umieścić w naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą z oliwek i miodem i piec godzinę w 200 stopniach.
Zupa rewelacyjnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Oliwę z oliwek dodajcie pod sam koniec miksowania zupy – dzięki niej będzie bardziej kremowa.
Orzechy przed podaniem chwilę podprażcie na suchej patelni.