Almette

Bakłażan w sosie Teriyaki

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 2 osób

Asia

Zawsze cieszy mnie sezon na bakłażana. A to dlatego, że mam na niego niezły patent!

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

Mini Almette śmietankowy
  • 1 bakłażan
  • dwie szklanki wody
  • sól
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 6 łyżek sosu teriyaki
  • sok z połowy limonki
  • dwie łyżki ziaren granatu
  • dwie łyżki orzechów laskowych (uprażonych)
  • listki kolendry
  • serek Almette śmietankowy
Drukuj przepis

Przepis

Bakłażan pieczony to jakiś obłęd. Z miąższu upieczonego bakłażana możemy zrobić pyszną pastę. Jednak dziś pokażę Wam, że bakłażan z patelni to jest to! Pięknie wchłania wodę i staje się mięciutki, a potraktowany pysznym sosem Teriyaki nabiera wyjątkowego smaku 🙂

  1. Bakłażana kroimy wzdłuż i nacinamy.
  2. Solimy i odstawiamy na kilka minut.
  3. Na patelnię wlewamy dwie szklanki wody, solimy ją.
  4. Ręcznikiem papierowym odsączamy bakłażana.
  5. Kiedy woda zacznie bulgotać, wkładamy na patelnię bakłażana.
  6. Trzymamy go pod przykryciem do momentu, aż wchłonie całą wodę.
  7. Kiedy na patelni będzie końcówka wody, dodajemy oliwę z oliwek oraz sos teriyaki.
  8. Poruszamy patelnią, dolewamy odrobinę wody.
  9. Imbir siekamy, dodajemy na patelnię.
  10. Bakłażana skrapiamy sokiem z limonki.
  11. Trzymamy go na patelni 3-4 minuty.
  12. Gotowego bakłażana wykładamy na talerz.
  13. Polewamy go sosem z patelni.
  14. Dodajemy do bakłażana ziarna granatu.
  15. Dodajemy posiekane, uprażone orzechy laskowe.
  16. Na bakłażana nakładamy solidną porcję serka Almette.
  17. Danie na koniec ozdabiamy listkami kolendry.

Bakłażana możecie smażyć przekrojonego na pół lub pokrojonego w dowolne kawałki :)

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: