Almette

Młode pędy chmielu na grzankach z serkiem Almette śmietankowym

Czas przygotowania 20 min

Porcja dla 4 osób

David

Młode pędy chmielu są delikatne i przygotowuje się je jak szparagi. Zatem można je spokojnie zastąpić szparagami, białymi lub zielonymi.

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • 1 serek Almette śmietankowy
  • młode pędy chmielu lub pęczek szparagów
  • łyżka masła klarowanego
  • 4 kromki chleba
  • 1 ser halloumi
  • łyżka oliwy
  • ulubione zioła do dekoracji
  • sól, pieprz
Drukuj przepis

Przepis

  1. Na patelni na oliwie podsmaż plastry sera halloumi na złoty kolor z obu stron.
  2. Młode pędy zblanszuj lub od razu usmaż na patelni na maśle klarowanym. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  3. Zgrilluj kromki chleba i posmaruj je serkiem Almette śmietankowym.
  4. Ułóż na nich plastry sera halloumi i młode pędy chmielu.
  5. Udekoruj ulubionymi ziołami.

Młode pędy chmielu możesz zastąpić szparagami.

Grzanki możesz zrobić z czerstwego chleba w duchu zero waste.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: