Almette

Strudel z ciasta filo z wiśniami i Almette śmietankowym

Czas przygotowania 40 min

Porcja dla 4 osób

Asia

Strudel z ciasta filo to kapitany deser! Obłędnie chrupiące ciasto, cudnie letnie wiśnie i aksamitny serek Almette to jest TO!

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 3 płaty ciasta filo
  • 2 serki Almette śmietankowe
  • 2 szklanki wiśni (mogą być mrożone)
  • 1 kostka masła (roztopione)
  • 10 łyżek cukru
Drukuj przepis

Przepis

Bajkowo rozwarstwiające się ciasto filo, chrupiące przy każdym kęsie zostanie ujarzmione przez delikatny serek Almette. Ale aby nie było zbyt bajkowo, charakterności temu ciastu nadadzą wiśnie… Serek Almette nada deserowi delikatności i wilgotności.

  1. Każdy płat ciasta filo przesmarowujemy roztopionym masłem, układamy jeden płat na drugim.
  2. Całe ciasto smarujemy serkiem Almette, nakładamy wiśnie zmieszane z cukrem, zwijamy całość w rulon.
  3. Rulon smarujemy masłem i oprószamy cukrem.
  4. Ciasto zapiekamy ok 20-30 minut w 180 stopniach.

Ciastem filo można też wylepić formę i upiec np. okrągły placek.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: