Almette

Zupa krem z topinamburu

Czas przygotowania 45 min

Porcja dla 4 osób

David

Topinambur robi furorę na salonach. Odkryty na nowo kilka lata temu, wraca do naszej kuchni w postaci pieczonej, surowej, smażonej, w chipsach lub zupach.

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

Almette z chrzanem
  • 1 kg topinamburu (obranego, umytego i pokrojonego w kawałki)
  • 1 cebula
  • 1,5-2 litrów wody
  • 1 liść laurowy
  • łyżka masła klarowanego
  • 40 g masła
  • sól, pieprz
  • bagietka
  • 1 serek Almette z chrzanem
Drukuj przepis

Przepis

Topinambur w smaku i zapachu przypomina orzechy i karczocha. Po angielsku nosi nazwę „Jerusalem artichoke”, czyli karczoch z Jerozolimy. Topinambur jest bulwą, kształtem przypomina imbir, ma beżową, czasami różowofioletową skórkę. Topinambur znajdziesz w większość marketów w okresie jesienno-zimowym.

Topinambur jest wdzięcznym warzywem, można go zjeść na surowo (jest słodki, chrupki i lekko orzechowy), pieczony w całości, duszony, smażone czy gotowany. Podany do mięs, innych warzyw, ryb czy kasz spokojnie może zastąpić ziemniaki.

W moim przepisie krem z topinamburu podaję z grzankami i serkiem Almette z chrzanem.

  1. W garnku na maśle klarowanym zeszklij cebulę.
  2. Następnie dodaj pokrojony topinambur, podsmaż kilka minut. Wlej zagotowanej wody tak, aby przykryła warzywa. Dodaj liść laurowy i gotuj ok. 20 min. do miękkości.
  3. Wyjmij liść laurowy. Zblenduj warzywa na krem. Pod koniec dodaj masła i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. W międzyczasie pokrój bagietkę na 1,5-centymetrowe kromki. Upiecz je w rozgrzanym piekarniku na złoty kolor.
  5. Jeszcze ciepłe grzanki posmaruj serkiem Almette z chrzanem i podaj je z kremem z topinamburu.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: