Almette

Zabajone z jeżynami i malinami

Czas przygotowania 15 min

Porcja dla 4 osób

David

Kogel mogel po włosku na ciepło z owocami, super prosty i efektowny deser na różne okazje!

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki prosecco lub białe wytrawne wino
  • dodatki:
  • 2 łyżki jeżyny
  • 2 łyżki malin
  • 1 puszysty serek Almette jogurtowy
  • listki mięty do dekoracji
  • 1 łyżka posiekanych pistacji
Drukuj przepis

Przepis

  1. Zabajone: ubij w misce żółtka z cukrem na puszystą masę.
  2. Wlej prosecco lub białe wytrawne wino i wymieszaj.
  3. Następnie przełóż miskę nad gotującą się wodę na wolnym ogniu i mieszaj cały czas trzepaczką, aż masa lekko zgęstnieje.
  4. Podaj zabajone na talerzykach.
  5. Ułóż kilka jeżyn i malin oraz 2-3 łyżeczki serka Almette jogurtowy.
  6. Posyp posiekanymi pistacjami i udekoruj listkami mięty.

Woda w rondelku do kąpieli wodnej nie może wrzeć, musi się lekko gotować a miska nie nie może dotykać wody inaczej żółtka za szybko się zetną.

Jeśli robicie ten deser dla dzieci zastąpcie alkohol pysznym i naturalnym sokiem np. jabłkowym.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: