Almette

Mus czekoladowy z serkiem śmietankowym i herbatą Earl Grey

Czas przygotowania 190 min

Porcja dla 6 osób

David

Mus czekoladowy z serkiem? I tu Was zaskoczę! Jest prze-pysz-ny!

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • 240 g gorzkiej czekolady 64%
  • 1 serek Almette śmietankowy
  • 4 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 200 ml zaparzonej gorącej herbaty Earl Grey
  • 2 łyżki prażonych i posiekanych orzechów laskowych
Drukuj przepis

Przepis

Ten deser każdy pokocha, zwłaszcza dzieciaki. Jest jeszcze jedna zaleta, robi się go ekspresowo, żeby potem pomału i z przyjemnością delektować się jego smakiem.
  1. Zacznij od posiekania gorzkiej czekolady.
  2. Wrzuć ją do blendera, dodaj serek Almette, jajka, cukier, sól i dolej 1/3 zaparzonej herbaty.
  3. Miksuj przez kilka sekund. Przerwij miksowanie, wlej kolejną 1/3 herbaty i miksuj ponownie.
  4. Powtórz tę czynność, żeby dolać ostatnią porcję herbaty.
  5. Na koniec miksuj wszystko przez 30 sekund.
  6. Wlej mus do przygotowanej miski lub pojedynczych miseczek. Włóż do lodówki na 3 godziny.
  7. Po tym czasie, serwuj mus czekoladowy posypany orzechami laskowymi.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: