Almette

Tost z grillowanymi szparagami, gremolatą z bobu, cytryną i koperkiem z puszystym serkiem Almette jogurtowym

Czas przygotowania 15 min

Porcja dla 2 osób

David

Sezon na szparagi krótki – warto skorzystać! Oto jeden z wielu sposobów, jak wykorzystać te doskonałe warzywa.

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • 2 kromki pieczywa typu briosz lub chałki
  • 1 puszysty serek Almette jogurtowy
  • 8 szt. szparagów zielonych
  • 2 łyżki oliwy
  • 20 g masła
  • 4 łyżki bobu, ugotowanego i obranego
  • Natka pietruszki
  • Koperek
  • 1 cytryna
  • 4–6 łyżek oliwy z oliwek
  • Sól
  • Pieprz
Drukuj przepis

Przepis

  1. Koperek i natkę pietruszki siekamy.
  2. Bób również siekamy.
  3. Mieszamy bób z ziołami, skórką z cytryny i oliwą.
  4. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  5. Ze szparagów odłamujemy końcówki, obieramy i smażymy na patelni przez 3 minuty na oliwie.
  6. Doprawiamy solą i pieprzem.
  7. Pod koniec smażenia dodajemy masło i chwilę jeszcze podsmażamy.
  8. Pieczywo grillujemy.
  9. Grillowane pieczywo smarujemy puszystym serkiem Almette jogurtowym i układamy szparagi.
  10. Dodajemy gremolatę.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: