Almette

Risotto ze szparagami i krewetkami i z puszystym serkiem Almette śmietankowym bez laktozy

Czas przygotowania 25 min

Porcja dla 2 osób

David

Wiosenne risotto z twistem

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • 1 serek Almette śmietankowy bez laktozy
  • 120 g ryżu do risotto
  • 1 szalotka
  • 8 szt. zielonych szparagów
  • 12 krewetek
  • 20 g masła
  • 40 g parmezanu grana padano
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 800 ml bulionu wege
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 cytryna
  • sól
  • pieprz
Drukuj przepis

Przepis

  1. Szalotkę drobno posiekaj.
  2. Odetnij zdrewniałe końcówki szparagów.
  3. Obierz szparagi i pokrój je w plasterki, ale główki zostaw całe.
  4. W garnku, na łyżce oliwy i 20 g masła zeszklij szalotkę ze szparagami (bez główek).
  5. Dodaj ryż, praż, a następnie wlej wino i czekaj aż alkohol odparuje.
  6. Co jakiś czas dolewaj bulion przez kolejnych 18 minut, aż ryż będzie al dente.
  7. Na koniec dodaj 2 łyżki serka i grana padano.
  8. Wszystko wymieszaj i odstaw.
  9. Na patelni podsmaż krewetki przez 1 minutę ze wszystkich stron razem z główkami szparagów przekrojonych wzdłuż na pół.
  10. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  11. Risotto serwuj na płaskim talerzu.
  12. Ułóż na nim krewetki, główki szparagów, zetrzyj na to skórkę cytryny i posyp posiekanym szczypiorkiem.

Dwie najbardziej popularne odmiany ryżu do risotto do carnaroli i arborio.

Aby uzyskać kremowe risotto unikaj płukania ryżu przed gotowaniem.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: