Almette

Naleśniki gryczane z szynką i awokado

Czas przygotowania 30 min

Porcja dla 4 osób

David

Z naleśników można robić cuda! Na słodko, wytrawne, na deser, na obiad, przekąskę… mam jeszcze wymieniać?

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

Almette ze szczypiorkiem i cebulą
  • 300 g mąki gryczanej
  • 3 jajka od kur z wolnego wybiegu
  • płaska łyżeczka soli
  • woda o temperaturze pokojowej
  • dodatki:
  • 1 serek Almette ze szczypiorkiem i cebulą
  • 1 awokado
  • kilka plasterków szynki
  • kilka listków sałaty rzymskiej
  • ulubione świeże zioła (oregano, bazylia, tymianek…)
Drukuj przepis

Przepis

Dobre ciasto naleśnikowe to podstawa. Niektórzy mówią, że to trudne. To przekonajcie się 🙂 🙂

  1. Naleśniki: do miski wsyp mąkę i sól.
  2. Zrób wgłębienie i wbij 3 jajka.
  3. Roztrzep je widelcem, a następnie wymieszaj z mąką.
  4. Dolewaj stopniowo wody, cały czas ubijając ciasto trzepaczką, aż uzyskasz jednolitą masę (bez grudek).
  5. Ciasto powinno być rzadkie.
  6. Smaż naleśniki na klarowanym maśle, na rozgrzanej patelni.
  7. Awokado pokrój w cienkie plastry.
  8. Część naleśników posmaruj serkiem Almette ze szczypiorkiem i cebulą i ułóż warstwy: liście sałaty, plastry awokado i ulubione zioła.
  9. Zwiń je delikatnie w rulony.
  10. Pozostałą część zrób tak samo, zamiast avocado dodaj szynkę.
  11. Gotowe ruloniki pokrój na mniejsze kawałki.
  12. Tak powstałe małe roladki podaj z resztą serka Almette.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: