Almette

Grzanki z serkiem i konfiturą z fig i porto

Czas przygotowania 30 min

Porcja dla 2 osób

Asia

Przygotowując figi z porto, zamkniemy choć na chwilę ich cudowny smak. Połączenie słodkiej figi ze zdecydowanym smakiem porto jest wyjątkowe. Taka konfitura świetnie sprawdzi się np. jako dodatek do grzanek z pysznym serkiem.

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 8 kromek ciemnego pieczywa
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 serki Almette z chrzanem
  • 10 fig
  • 2 kieliszki porto
  • 2 kieliszki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka brązowego cukru
Drukuj przepis

Przepis

Sierpień i wrzesień to czas „zamykania smaku” w słoikach. W zasadzie od początku lata przygotowuję tak rabarbar, truskawki, maliny i śliwki. We wrześniu zabieram się za figi. Idealnie rasowe są z nutą porto, które wspaniale wyostrza ich smak. Taka konfitura nawet zwyczajnym grzankom nada charakteru i od razu kolacja czy śniadanie stają się wytworniejsze.

  1. Figi myję, kroję na pół i wydrążam środek - skórkę wyrzucam.
  2. Figi kroję na mniejsze kawałki, umieszczam w garnku.
  3. Dodaję porto, wodę, cukier i sok z cytryny i gotuję na małym ogniu, często mieszając.
  4. Płyn powinien odparować, smaki powinny się połączyć, figi się rozpaść.
  5. Po ok. 30 minutach uzyskuję konsystencję konfitury.
  6. Chleb kroję na kromki, smaruję oliwą z oliwek i podpiekam z każdej strony.
  7. Każdą kromkę chleba smaruję serkiem.
  8. Na serek nakładam solidną porcję konfitury z fig i porto.

Przygotowane kromki możemy zrumienić na oliwie z oliwek lub maśle, jednak i niepodsmażone kromki chleba z serkiem i konfiturą będą smakowały fantastycznie.

Konfiturę przechowujcie w czystym słoiku w lodówce. Dłużej będzie świeża.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: