Almette

Sernik z Almette jogurtowym i słonym karmelem

Czas przygotowania 90 min

Porcja dla 6 osób

David

Świetnie wyważony smak i konsystencja, nie za słodkie, bardzo kremowe, zrobisz raz i zakochasz się na zawsze :)

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

Almette jogurtowy
  • Masa:
  • 5 serków Almette jogurtowy
  • 240 ml śmietany 18%
  • szczypta soli
  • 150 g cukru
  • 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • miąższ z 1 laski wanilii
  • sok z 1 cytryny
  • Słony karmel:
  • 100 g cukru
  • 20 g masła
  • 120 ml śmietanki 30%
  • szczypta soli
  • Spód:
  • 50 g masła
  • 100 g herbatników
  • (foremka o średnicy 18 cm)
Drukuj przepis

Przepis

  1. Spód:
  2. Pokrusz herbatniki na drobny piasek.
  3. Rozpuść masło w rondelku i wymieszaj z pokruszonymi ciasteczkami na tzw. mokry piasek.
  4. Wysmaruj foremkę masłem lub wyłóż dno papierem do pieczenia.
  5. Przełóż do niej masę z herbatników i dociskaj równomiernie łyżką.
  6. Włóż do zamrażalnika na 15 minut, by masło po schłodzeniu trzymało spód w całości.
  7. Masa serowa:
  8. W misce wymieszaj składniki: serki, śmietanę, jajka, miąższ wanilii, żółtko, cukier, skrobię i sól.
  9. Mieszaj, żeby wszystkie składniki się połączyły (ale nie za długo, aby nie napowietrzyć masy!).
  10. Gotową masą wypełnij foremkę do 3/4 wysokości.
  11. Na spód rozgrzanego do 180°C piekarnika (z funkcją grzania góra/dół) wstaw naczynie żaroodporne z wodą.
  12. Na środkowy poziom wstaw foremkę z masą sernikową i piecz przez 15 min w 180°C.
  13. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 110°C i piecz przez 40 do 50 min (w zależności od piekarnika).
  14. Wyłącz piekarnik i zostaw w nim foremkę do całkowitego wystudzenia.
  15. Następnie włóż ją do lodówki na minimum 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.
  16. Na suchą patelnię wsyp cukier i czekaj, aż się rozpuści i nabierze bursztynowego koloru.
  17. Wtedy dodaj masło i wymieszaj.
  18. Wlej śmietankę i mieszaj cały czas, aż cukier się rozpuści.
  19. Do karmelu dodaj dwie szczypty soli.
  20. Polej nim sernik.

Nie pomijaj etapu mrożenia spodu do sernika, to ważne, tak, aby zachował swoją strukturę podczas pieczenia.

Pieczenie sernika z miską wody w piekarniku powoduje, że sernik będzie równomiernie się piekł i zachowa swoją charakterystyczną wilgotność.

Masę z serków Almette i dodatków najlepiej krótko wymieszać tak, aby jej za bardzo nie napowietrzyć.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: