Almette

Sernik mandarynkowy pieczony w kąpieli wodnej

Czas przygotowania 180 min

Porcja dla 8 osób

Asia

Sernik mandarynkowy pieczony w kąpieli wodnej jest niezwykle aksamitny. Dodatek galaretki mandarynkowej sprawia, że całość smakuje lekko i świeżo. To doskonały deser na co dzień i od święta.

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • *spód
  • 180 g ciasteczek owsianych (lub innych ulubionych)
  • 60 g masła
  • *masa
  • 4 serki Almette śmietankowe
  • 100 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka likieru Cointreau
  • skórka otarta z mandarynki
  • *galaretka
  • 50 ml wody
  • 150 ml masy mandarynkowej (zmiksowane mandarynki z puszki)
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • *dodatkowo (opcjonalnie)
  • 1 serek Almette śmietankowy
  • 100 ml śmietanki 30%
  • łyżka cukru pudru
  • skórka otarta ze sparzonej mandarynki
  • gorzka czekolada
Drukuj przepis

Przepis

Śmiało mogę stwierdzić, że pieczenie sernika w kąpieli wodnej stało się moim sposobem na udany deser (bo podobno sernik to nie ciasto, a deser właśnie). Wymyślanie galaretek również… Dziś więc pora na ciasto aksamitne i orzeźwiające – sernik mandarynkowy. Upieczenie sernika i podanie go z galaretką mandarynkową to jedno. Sernik możemy dodatkowo otoczyć masą przygotowaną z ubitej na sztywno śmietanki połączonej z serkiem, cukrem pudrem i skórką otartą z mandarynki. Jest to jednak opcja dodatkowa, ale niezwykle urocza. Tak przygotowany sernik podbije serca domowników i gości!

  1. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni.
  2. Zagotowuję wodę w czajniku (będzie potrzebna do kąpieli wodnej).
  3. Formę na ciasto wykładam papierem do pieczenia.
  4. Ciastka kruszę, mieszam z masłem. Masą ciasteczkową wykładam spód formy. Chowam ją do lodówki.
  5. Miksuję ze sobą serki Almette, cukier puder, jajka i śmietankę. Dodaję łyżkę likieru Cointreau oraz startą skórkę z mandarynki (mandarynkę wcześniej zalewam wrzątkiem). Masy nie miksuję zbyt długo, aby nie napowietrzyła się.
  6. Wyjmuję formę z ciasteczkowym spodem i wylewam na nią masę serową.
  7. Większą formę żaroodporną (może być forma do tarty) wykładam również papierem do pieczenia.
  8. Na papier wstawiam formę z masą serową.
  9. Do drugiej, żaroodpornej formy wlewam zagotowaną wodę. Wlewam ją za papier, tak by nie dostała się do sernika. Powinna sięgać do połowy sernika.
  10. Formę z wodą i sernikiem wstawiam do rozgrzanego piekarnika.
  11. Sernik piekę 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wierzch powinien być ścięty.
  12. Po upieczeniu uchylam drzwi piekarnika i zostawiam sernik do ostygnięcia (na ok. 2-3 godziny).
  13. W tym czasie przygotowujemy galaretkę.
  14. W 50 ml gorącej wody rozpuszczam żelatynę.
  15. Mandarynki miksuję, dodajemy łyżkę soku z cytryny. Ok. 150 ml masy mandarynkowej łączymy z 50 ml wody, w której rozpuściłam żelatynę.
  16. Powinniśmy mieć więc 200 ml masy i w niej rozpuszczoną pożądaną ilość żelatyny (sprawdźcie opakowanie i instrukcję)
  17. Tak przygotowaną, schłodzoną masę wylewam na ostudzony sernik.
  18. Sernik z galaretką chowamy do lodówki – na dobrych kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
  19. Galaretka się zetnie, ser nabierze kremowej, zwartej konsystencji.
  20. Dodatkowo cały sernik możemy posmarować serkiem Almette. Jest to opcjonalne, zróbcie jeśli macie ochotę.
  21. Przed podaniem sernika śmietankę 30% miksuję na sztywno i łączę z serkiem Almette. Dodaję cukier puder do smaku (1 łyżka) oraz skórkę otartą z mandarynki.
  22. Tak przygotowaną masę rozsmarowuję na bokach sernika.
  23. Sernik możemy oprószyć wiórkami gorzkiej czekolady.
  24. Sernik przechowujemy w lodówce.

Sernik, którego boki posmarujemy serkiem Amette wygląda pięknie. Do serka możecie dać skórkę otartą z mandarynek.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: