Almette

Samosy z ziemniakami, cieciorką i serkiem Almette z pomidorami

Czas przygotowania 30 min

Porcja dla 2 osób

David

Pyszne i chrupkie samosy to gwarancja udanej przystawki. Wypróbuj ten przepis!

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

Almette z pomidorami dojrzewającymi w słońcu
  • 1 serek Almette z pomidorami dojrzewającymi w słońcu
  • 400 g młodych, ugotowanych ziemniaków
  • 3 łyżki ugotowanej cieciorki
  • pół papryki jalapeno
  • ciasto filo
  • masło klarowane
  • 2 pomidory
  • świeża kolendra
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
Drukuj przepis

Przepis

  1. Ugotowane ziemniaki i cieciorkę rozgnieć widelcem.
  2. Dodaj posiekaną połówkę papryki jalapeno i łyżkę serka Almette z pomidorami.
  3. Dopraw ten farsz do smaku solą i pieprzem.
  4. Pomidory pokrój w kosteczkę, dodaj świeżą kolendrą, dopraw do smaku solą i pieprzem i wymieszaj z łyżką oliwy. Odstaw.
  5. Arkusz ciasta filo pokrój na podłużne paski o szerokość 10 cm.
  6. Każdy pasek posmaruj rozpuszczonym masłem klarowanym.
  7. Na dolną część pasków nałóż łyżeczkę farszu z ziemniaków i złóż samosa w kształcie trójkąta.
  8. Powtórz czynność, aż zabraknie farszu.
  9. Na patelni, na maśle klarowanym podsmaż samosy na złoty kolor z obu stron.
  10. Serwuj z salsą z pomidorów.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: