Almette

Eskalopki z kurczaka w kremowym sosie z suszonymi pomidorami i serkiem Almette z pomidorami

Czas przygotowania 15 min

Porcja dla 4 osób

David

Jeśli szukacie szybkiego i sprawdzonego przepisu na kurczaka w kremowym sosie, to te eskalopki są zdecydowanie najlepszą opcją!

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

Almette z pomidorami dojrzewającymi w słońcu
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki serka Almette z pomidorami dojrzewającymi w słońcu
  • 6 suszonych pomidorów
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 250 ml śmietanki 30%
  • bazylia świeża
  • makaron rigatoni
  • sól
  • pieprz
  • masło klarowane
Drukuj przepis

Przepis

  1. Piersi z kurczaka pokrój na cienkie plasterki (eskalopki) i dopraw je solą.
  2. Pomidory suszone pokrój w paseczki.
  3. Makaron rigatoni ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.
  4. Eskalopki z kurczaka podsmaż na maśle klarowanym krótko z obu stron i zdejmij z patelni.
  5. Na tę patelnię wlej białe wytrawne wino i poczekaj aż się zredukuje.
  6. Wlej śmietankę i wymieszaj z pozostałym na patelni winem, dodaj serek Almette z pomidorami, suszone pomidory i duś jeszcze przez 30 sekund.
  7. Dołóż z powrotem eskalopki i wymieszaj je z sosem, duś kolejne 30 sekund.
  8. Posyp kurczaka bazylią i serwuj od razu z makaronem rigatoni.

Smażymy eskalopki krótko, tak aby zachować soczystość mięsa. Pamiętaj, że eskalopki będą jeszcze się dusiły w sosie przed podaniem.

Śmietanka, przed wlaniem na patelnię, musi być w temperaturze pokojowej, aby się nie zważyła.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: