Almette

Sałatka z pieczonych batatów, granatu i Almette!

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 2 osób

Asia

Tak przygotowaną sałatkę możecie zjeść w domu, w pracy, w ogrodzie lub na górskim szlaku :) Smakuje kapitalnie i jest banalnie prosta w przygotowaniu :)

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 2 bataty
  • 6 łyżek oliwy z oliwek z bazylią
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • ziarna z połowy granatu
  • 2 serki Almette z chrzanem
  • ulubiona sałata (rzymska, masłowa)
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek
Drukuj przepis

Przepis

Pieczone bataty bywają nudne 🙂 Żeby nudą nie wiało, upieczemy je wraz z aromatyzowaną oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Połączymy z granatem i charakternym Almette z chrzanem. W ten sposób powstanie wyborna i pożywna sałatka.

  1. Bataty myjemy, nie obieramy ich ze skórki.
  2. Bataty kroimy w plastry i skrapiamy oliwą z dodatkiem bazylii.
  3. Tak przygotowane bataty układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Bataty oprószamy solą morską i świeżo mielonym pieprzem.
  5. Całość pieczemy 30 minut w 180 stopniach - bataty powinny być rumiane i miękkie.
  6. Pudełko wykładamy listkami umytej sałaty.
  7. Na sałacie układamy bataty.
  8. Na każdym plasterku batata układamy po łyżce serka Almette.
  9. Całość solidnie posypujemy ziarnami granatu.
  10. Sałatkę polewamy oliwa z oliwek i skrapiamy sokiem z cytryny.

Batata można pokroić dowolnie - w łódeczki, paski, albo plastry.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: