Almette

Kotlety z dorsza z dipem na bazie serka Almette jogurtowego, młodymi ziemniakami i koperkiem.

Czas przygotowania 30 min

Porcja dla 4 osób

David

Chrupiące i super smaczne kotlety z dorsza to świetna opcja na przemycenie ryby dzieciom. Kotlety podaje się z dipem na bazie serka Almette jogurtowego, który idealnie pasuje i podkreśla smak kotletów.

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • Kotlety:
  • 300 g dorsza (ugotowanego)
  • 1 jajko
  • 1 mała bułka pszenna
  • pół szklanki mleka
  • kilka łyżek bułki tartej
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • Dip:
  • 1 serek Almette jogurtowy
  • 1 mała szalotka
  • łyżka kaparów
  • łyżka posiekanego koperku
  • kilka kropli soku z cytryny
  • Dodatki:
  • 0,5 kg ugotowanych młodych ziemniaków
  • kilka ogórków świeżych lub małosolnych
Drukuj przepis

Przepis

  1. Bułkę pszenną namocz w mleku, a potem dobrze wyciśnij jego nadmiar.
  2. Posiekaj ją drobno, ugotowanego dorsza również.
  3. W misce wymieszaj posiekanego dorsza z posiekaną bułką, jajkiem, koperkiem, bułką tartą, solą i pieprzem.
  4. Uformuj kotlety i smaż na oleju z obu stron na rozgrzanej patelni na złoty kolor.
  5. Kapary i szalotkę drobno posiekaj i wymieszaj z serkiem Almette jogurtowym.
  6. Dodaj posiekanego koperku i pokrop sokiem z cytryny.
  7. Wymieszaj i serwuj z kotletami oraz młodymi ziemniakami i ogórkami.

Przed zrobieniem kotletów dorsza ugotuj lub podsmaż. Zamiast siekać, ugotowanego dorsza możesz zmielić wraz z namoczoną bułką.

Zamiast koperku do kotletów możesz dodać inne ulubione dodatki, zioła czy przyprawy.

Do kotletów oprócz dorsza możesz dodać wędzoną, lub inną rybę.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: