Chrupiące i super smaczne kotlety z dorsza to świetna opcja na przemycenie ryby dzieciom. Kotlety podaje się z dipem na bazie serka Almette jogurtowego, który idealnie pasuje i podkreśla smak kotletów.
David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.
Składniki
Kotlety:
300 g dorsza (ugotowanego)
1 jajko
1 mała bułka pszenna
pół szklanki mleka
kilka łyżek bułki tartej
2 łyżki posiekanego koperku
sól, pieprz
olej do smażenia
Dip:
1 serek Almette jogurtowy
1 mała szalotka
łyżka kaparów
łyżka posiekanego koperku
kilka kropli soku z cytryny
Dodatki:
0,5 kg ugotowanych młodych ziemniaków
kilka ogórków świeżych lub małosolnych
Drukuj przepis
Przepis
Bułkę pszenną namocz w mleku, a potem dobrze wyciśnij jego nadmiar.
Posiekaj ją drobno, ugotowanego dorsza również.
W misce wymieszaj posiekanego dorsza z posiekaną bułką, jajkiem, koperkiem, bułką tartą, solą i pieprzem.
Uformuj kotlety i smaż na oleju z obu stron na rozgrzanej patelni na złoty kolor.
Kapary i szalotkę drobno posiekaj i wymieszaj z serkiem Almette jogurtowym.
Dodaj posiekanego koperku i pokrop sokiem z cytryny.
Wymieszaj i serwuj z kotletami oraz młodymi ziemniakami i ogórkami.
Przed zrobieniem kotletów dorsza ugotuj lub podsmaż. Zamiast siekać, ugotowanego dorsza możesz zmielić wraz z namoczoną bułką.
Zamiast koperku do kotletów możesz dodać inne ulubione dodatki, zioła czy przyprawy.
Do kotletów oprócz dorsza możesz dodać wędzoną, lub inną rybę.
Przed zrobieniem kotletów dorsza ugotuj lub podsmaż. Zamiast siekać, ugotowanego dorsza możesz zmielić wraz z namoczoną bułką.
Zamiast koperku do kotletów możesz dodać inne ulubione dodatki, zioła czy przyprawy.
Do kotletów oprócz dorsza możesz dodać wędzoną, lub inną rybę.