Almette

Sałatka nicejska z wędzonej sielawy i z serkiem Almette jogurtowym.

Czas przygotowania 15 min

Porcja dla 2 osób

David

Sałatka nicejska z polskim twistem i z serkiem Almette jogurtowym.

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • 1 serek Almette jogurtowy
  • 4 pomidory
  • 1 zielona papryka
  • 6 rzodkiewek
  • 2 jajka na twardo
  • kilka kawałków wędzonej sielawy
  • łyżka czarnych oliwek
  • świeża bazylia
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
Drukuj przepis

Przepis

  1. Pomidory pokrój w ósemki.
  2. Zieloną paprykę pokrój na bardzo cienkie plastry.
  3. Rzodkiewkę też pokrój w cienkie plasterki.
  4. Bazylię porwij na kawałki lub drobno posiekaj.
  5. Wymieszaj bazylię z serkiem Almette jogurtowym i posmaruj tym talerze.
  6. Na tak przygotowane talerze układaj po kolei: plastry papryki, plasterki rzodkiewki, kawałki pomidorów, kawałki wędzonej sielawy, pokrojone w ćwiartki jajka i czarne oliwki.
  7. Wszystko polej oliwą i pokrop cytryną.
  8. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Serwuj od razu.

Jeśli chcesz wzbogacić sałatkę, to możesz dodać ugotowane ziemniaki i/lub fasolkę szparagową oraz bób.

W Nicei popularna jest również „pan bagnat”, czyli kanapka ze składnikami sałaty nicejskiej. Wypróbuj koniecznie ten przepis!

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: