Almette

Pan con tomate, tartynki z pomidorkami i serkiem Almette z pomidorami

Czas przygotowania 15 min

Porcja dla 4 osób

David

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • 1 serek Almette z pomidorami dojrzewającymi w słońcu
  • pół bagietki
  • 1 ząbek czosnku
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • kilka listków bazylii
  • sól
  • pieprz
Drukuj przepis

Przepis

  1. Bagietkę pokrój na plastry i grilluj na rozgrzanej patelni na oliwie z oliwek z obu stron na złoty kolor.
  2. Od razu po zdjęciu z patelni natrzyj je czosnkiem.
  3. Odstaw do ostygnięcia.
  4. Posmaruj je serkiem.
  5. Pomidorki pokrój na pół i wymieszaj z oliwą, octem, dopraw solą i pieprzem.
  6. Ułóż pomidorki na grzaneczkach, udekoruj listkami bazylii.
  7. Serwuj od razu.

Ten przepis to świetna okazja, aby wykorzystać pieczywo z poprzedniego dnia, po grillowaniu będzie idealnie chrupkie.

Świetnie smakuje w wersji z pieczonymi pomidorkami, spróbuj koniecznie!

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: