Almette

Penne z chrupiącą kiełbaską chorizo i bobem

Czas przygotowania 20 min

Porcja dla 3 osób

Asia

Pikantny od kiełbaski chorizo, letni za sprawą bobu – makaron idealny!

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

Almette śmietankowy
  • Dwa kubki bobu
  • 100 g kiełbaski chorizo
  • pęczek szparagów
  • duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 250 g makaronu penne
  • 2 serki Almette śmietankowe
Drukuj przepis

Przepis

Pikantna kiełbaska chorizo i delikatny, ukryty w łupince bób to para idealna. Wyciekający przy smażeniu tłuszcz z kiełbaski otula bób i makaron. Pokrojona w piórka cebula i ząbki czosnku dodają charakteru potrawie i tylko serek Almette uspokaja i łagodzi całość.
Przygotujcie koniecznie ten makaron, jest obłędnie pyszny!
A dodatkowo możecie do niego dodać szparagi, będzie pełnia szczęścia!

  1. Bób gotujemy w słonym wrzątku al dente. Odcedzamy go, studzimy, obieramy z łupinek.
  2. Makaron penne gotujemy w słonym wrzątku al dente, odkładamy.
  3. Na patelni podsmażamy kiełbaskę chorizo pokrojoną w plasterki, z cebulą pokrojoną w piórka i czosnkiem niedbale posiekanym (mogą być spore kawałki).
  4. Kiedy kiełbaska puści tłuszcz (podsmaży się), a cebula zeszkli, dodajemy bób. Mieszamy całość tak, aby smaki przeszły sobą. Dodajemy makaron i ponownie mieszamy całość. Podgrzewamy chwilę. Tłuszczyk z chorizo powinien oblepić bób i makaron. Danie doprawiamy do smaku.
  5. Jeśli mamy szparagi, to oczyszczone i pokrojone dodajemy wraz z cebulką i chorizo na patelnię. Jednak dodanie szparagów do tej potrawy jest opcjonalne.
  6. Przed podaniem, na talerzu kładziemy porcję serka Almette (łyżką stołową robimy łezkę).

Chorizo z bobem doskonale smakuje również ziemniakami.

Makaron możemy zastąpić kaszą.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: