Almette

Papryka faszerowana kaszą jęczmienną i cukinią

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 4 osób

Asia

Oto świetny sposób na podanie papryki faszerowanej w odsłonie innej niż wszystkie. Będzie pysznie i pożywnie!

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 4 papryki
  • 0,5 szklanki kaszy jęczmiennej
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cukinia
  • 2 serki Almette śmietankowe
  • 2 łyzki świeżych ziół (np. oregano, tymianek)
Drukuj przepis

Przepis

Farsz wypełniający paprykę jest tak pyszny, że podjadałam go z patelni bez papryki. Serek Almette wspaniale połączył kaszę i warzywa. Zapiekana papryka to naprawdę pożywna kolacja – możecie ją też spakować np. do pracy☺

  1. Papryki myjemy, odcinamy górę, usuwamy pestki i błonki, odstawiamy.
  2. Kaszę gotujemy, odstawiamy.
  3. Na patelni na oliwie rumienimy cebulę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek.
  4. Do cebuli i czosnku dodajemy cukinię pokrojoną w kostkę – smażymy całość ok 7-10 minut, dodajemy kaszę, mieszamy.
  5. Kaszę z warzywami doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami.
  6. Farsz lekko studzimy i mieszamy z serkami Almette śmietankowy.
  7. Farszem napełniamy papryki i pieczemy je 25 minut w 180 stopniach.

Możecie upiec paprykę czerwoną jak i zieloną czy żółtą☺

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: