Drukuj przepis
Przepis
Niby już wiosnę czuć w powietrzu, ale na zewnątrz mróz. Taki krem z marchewki z imbirem doskonale rozgrzeje nasz organizm, nasyci i sprawi, że poczujemy się błogo. Jest bardzo prosty do przygotowania, kapitalnie smakuje. Dzięki aksamitnemu serkowi Almette zupa zyskuje dodatkowy smak. Serek dodany do gorącej zupy pięknie się rozpuści. Uwielbiam takie twisty 🙂
- Na maśle podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek.
- Kiedy całość zacznie pachnieć dodajemy obrane i pokrojone na kawałki marchewki oraz obrany i starty na tarce imbir.
- Marchewki z imbirem, cebulą i czosnkiem smażymy 5-7 minut, mieszamy aby smaki połączyły się.
- Dodajemy sok pomarańczowy, mieszamy.
- Całość zalewamy bulionem, zmniejszamy gaz i gotujemy aż marchewki będą miękkie.
- Kiedy marchewki zmiękną, miksujemy zupę na gładko, dodajemy mleko kokosowe, mieszamy (na malutkim gazie).
- Sprawdzamy smak i konsystencję zupy.
- Zupa powinna mieć konsystencję kremu.
- Zupę doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru.
- Zupa powinna być konkretna, powinien być w niej dobrze wyczuwalny imbir (jeśli jest go za mało, zetrzyjcie na tarce i dodajcie więcej).
- Zupę wlewamy na talerz.
- Do każdej porcji dodajemy solidną porcję serka Almette.
Jeśli nie macie bulionu, zalejcie zupę wodą.