Almette

Rozgrzewający krem z marchewki

Czas przygotowania 40 min

Porcja dla 4 osób

Asia

Kocham zupy, bo mam poczucie, że dostarczam mojemu organizmowi od wewnątrz masę dobra. Przemycam w zupach mnóstwo warzyw. Ta zupa dodatkowo cudownie nas rozgrzeje.

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • 10 - 12 marchewek
  • 2 cm imbiru
  • sok z 1 pomarańczy
  • 1,5 l bulionu
  • pół szklanki mleka kokosowego
  • sól, pieprz
  • odrobina cukru
  • 2 serki Almette z ziołami
Drukuj przepis

Przepis

Niby już wiosnę czuć w powietrzu, ale na zewnątrz mróz. Taki krem z marchewki z imbirem doskonale rozgrzeje nasz organizm, nasyci i sprawi, że poczujemy się błogo. Jest bardzo prosty do przygotowania, kapitalnie smakuje. Dzięki aksamitnemu serkowi Almette zupa zyskuje dodatkowy smak. Serek dodany do gorącej zupy pięknie się rozpuści. Uwielbiam takie twisty 🙂

  1. Na maśle podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek.
  2. Kiedy całość zacznie pachnieć dodajemy obrane i pokrojone na kawałki marchewki oraz obrany i starty na tarce imbir.
  3. Marchewki z imbirem, cebulą i czosnkiem smażymy 5-7 minut, mieszamy aby smaki połączyły się.
  4. Dodajemy sok pomarańczowy, mieszamy.
  5. Całość zalewamy bulionem, zmniejszamy gaz i gotujemy aż marchewki będą miękkie.
  6. Kiedy marchewki zmiękną, miksujemy zupę na gładko, dodajemy mleko kokosowe, mieszamy (na malutkim gazie).
  7. Sprawdzamy smak i konsystencję zupy.
  8. Zupa powinna mieć konsystencję kremu.
  9. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru.
  10. Zupa powinna być konkretna, powinien być w niej dobrze wyczuwalny imbir (jeśli jest go za mało, zetrzyjcie na tarce i dodajcie więcej).
  11. Zupę wlewamy na talerz.
  12. Do każdej porcji dodajemy solidną porcję serka Almette.

Jeśli nie macie bulionu, zalejcie zupę wodą.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: